ООН не бачить прогресу в питанні звільнення заручників

Дата: 03 Червня 2016
A+ A- Підписатися

ООН не відзначає прогресу в питанні звільнення “заручників і незаконно утримуваних осіб” за принципом “всіх на всіх”, як це передбачено Мінськими угодами.

Про це йдеться в доповіді Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ) щодо ситуації в Україні за період 16 лютого – 15 травня 2016 року.

“Проте низка одночасних звільнень усе ж мала місце, наприклад, обмін трьох на шість осіб 20 лютого 2016 року. УВКПЛ продовжує закликати до звільнення всіх затриманих за принципом “всіх на всіх” на найвищому рівні, чи то з представниками озброєних груп, Урядом чи посередниками”, – зазначено в документі. 

“Урядові співрозмовники повідомили УВКПЛ, що ситуацію з порушенням прав людини погіршує відсутність нормативно-правової бази для одночасних звільнень затриманих. Процес звільнення відбувається без дотримання відповідного законодавства, і безпосередньо пов’язаний із триманням без зв’язку із зовнішнім світом та насильницьким зникненням, що тільки сприяє поширенню поведінки, яка є рівносильною захопленню заручників” – додали в ООН.

У звіті також сказано, що роль СБУ в координації одночасних звільнень додатково підриває принцип незалежності судової системи.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter