ООН заявила про 43 насильницьких зникнення людей у Криму з початку його окупації

Дата: 02 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

З початку тимчасової окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ) зафіксувало на півострові 43 випадки насильницьких зникнень.

Про це йдеться в інформаційній довідці УВКПЛ після проведених інтерв’ю безпосередньо з жертвами, свідками та родичами жертв, а також аналізу документів, зокрема тих, що стосуються розслідування насильницьких зникнень.

В ООН повідомили, що насильницькі зникнення сталися в Криму здебільшого у формі викрадення, жертвами яких були 39 чоловіків та чотири жінки. Перше задокументоване насильницьке зникнення сталося 3 березня 2014 року, а останнє – 23 травня 2018-го. 

В Організації Об’єднаних Націй уточнюють, що викрадення коїли, ймовірно, озброєні групи, такі як “самооборона Криму” і “козацькі” групи; представники Федеральної служби безпеки, інші правоохоронні органи, зокрема “поліція” Криму.

Повідомляється, що викрадачі застосовували катування і жорстоке поводження, щоб змусити жертв свідчити проти себе або проти інших, а також як помсту за політичну позицію або зв’язок з політичними організаціями.

До 43 задокументованих випадків в ООН зарахували 11 осіб, яких досі не знайдено ні живими, ні мертвими. Одне зникнення призвело до позасудової страти. 

ООН також задокументувала один випадок, коли факт ув’язнення особи був пізніше визнаний і потерпілий наразі лишається під вартою. 30 постраждалих звільнили, але вони так і не отримали жодної компенсації.

“Жодна особа не була притягнута до кримінальної відповідальності за жодне з насильницьких зникнень”, – інформує УВКПЛ.

У грудні 2021 року “Крим SOS” повідомила про 15 осіб, стосовно долі яких досі нічого не відомо. Наразі безвісти зниклими громадська організація назвала таких громадян України: Тимур ШаймардановСейран ЗінедіновІслям ДжеппаровДжевдет ІслямовЕскендер АпселямовМухтар АріслановРуслан Ганієв, Арлен Терехов, Ервін ІбрагімовЕскендер ІбраїмовВалерій Ващук, Іван БондарецьВасиль Черниш, Федір Костенко та Арсен Алієв.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter