ООН вивчить, як коронавірусна криза вплинула на жінок та чоловіків в Україні

Дата: 21 Травня 2020
A+ A- Підписатися

Програма розвитку Організації Об’єднаних Націй (ПРООН) в Україні проведе широке дослідження життя домогосподарств і малого та середнього бізнесу в усіх областях України, щоб, зокрема, дізнатись, як спричинена коронавірусом криза впливає на жінок і чоловіків.

Про це повідомили на сайті організації. 

Основна мета дослідження – виміряти вплив пандемії на життя українців, їхній бізнес і місцеву економіку. Водночас результати дослідження експерти хочуть використати для розроблення варіантів стратегічних рішень і заходів реагування, які запропонують українському уряду. Серед питань, які цікавитимуть дослідників, є й питання того, як по-різному вплинула пандемія на жінок та чоловіків. 

Пандемія COVID-19 – це не лише питання охорони здоров’я. Вона глибоко вражає наше суспільство та економіку. Оперативна ґендерна оцінка становища та потреб жінок у контексті ситуації з COVID-19 в Україні вже продемонструвала, як пандемія поглиблює наявну нерівність. Завдяки цьому дослідженню ми зможемо краще зрозуміти, як саме жінки та дівчата потерпають від кризи, зокрема найуразливіші групи, і відповідно скоригувати нашу реакцію з урахуванням ґендерних аспектів”, – зазначила Домініка Стояноска, в.о. голови офісу “ООН-жінки” в Україні.

Наразі дослідники планують опитати через онлайн- і телефонні інтерв’ю тисячу сімей і тисячу малих і середніх підприємств у всій країні.

Нагадаємо, що нещодавно в Дитячому фонді ООН (ЮНІСЕФ) розповіли, що понад 6 мільйонів людей в Україні можуть опинитися за межею бідності через спричинену коронавірусом соціально-економічну кризу. 

Відомо також, що лише за півтора місяця карантину 87,5 тисячі жінок стали офіційно безробітними. За результатами онлайн-опитування Центру прав людини ZMINA, через карантин та обмеження, запроваджені для протидії поширенню коронавірусної інфекції, 26% респонденток вимушено припинили роботу.

Зокрема, 17% респонденток заявили, що припинили роботу за наймом. Серед них 5% зовсім втратили роботу, 4% змушені були піти в неоплачувану відпустку за ініціативою роботодавця, 3% перебувають в оплачуваній відпустці, 2% – у неоплачуваній відпустці за власним бажанням.

Крім того, у 9% респонденток практично зупинилася підприємницька діяльність, а 14% відзначають її скорочення та суттєве зменшення доходів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter