ООН висловила глибоке занепокоєння впливом ковіду на безпеку та здоров’я журналістів

Дата: 07 Жовтня 2020
A+ A- Підписатися

У новій резолюції щодо безпеки журналістів ООН висловила глибоке занепокоєння тим, які значні наслідки мав коронавірус для праці, безпеки та здоров’я журналістів. 

Про це повідомили на сайті правозахисної організації Article 19. 

Автори резолюції  закликали держави “оцінити шкоду, яку пандемія завдає наданню життєво важливої ​​інформації для громадськості”. Також вони рекомендували фінансово підтримати редакції, однак наголосили, що робити це треба без обмеження незалежності журналістів. Раніше експерти ООН говорили, що коронавірус може стати “збудником репресій”, а тому в оновленому документі автори повторили свої заклики до держав поважати стандарти законності, необхідності та пропорційності прав людини під час встановлення обмежень.

В оновленій резолюції порушують також питання екстериторіальних загроз і Екстериторіальність – статус фізичних або юридичних осіб, установ або об'єктів, що вилучені з-під дії місцевого законодавства і підпадають (частково або в повному обсязі) під дію законодавства держави, громадянство якої вони мають. для працівників медіа та недосконалих чи обмежувальних законів. Щодо останнього питання, то автори закликали держави, що підтримали резолюцію, негайно скасувати або внести зміни до таких законів відповідно до міжнародних стандартів і припинити юридичні переслідування журналістів. Вони наголосили, що кримінальні санкції – це завжди непропорційна реакція на наклеп.

Резолюція стала першою після оприлюднення звіту про вбивство журналіста Джамаля Хашоггі, яке автори резолюції назвали символом посилення тенденції до серйозних порушень прав журналістів за межами їхньої батьківщини, зокрема тих, що шукають притулку або живуть у вимушеній еміграції. 

Нагадали в резолюції й про непропорційно великий тиск на журналісток, які досі частіше за чоловіків стають жертвами цькування, сексуального насильства, зокрема у власних редакціях. Автори закликали держави застосувати гендерно-реалістичний підхід під час розроблення національних політик щодо захисту журналістів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter