ООН вважає ставлення до природи одним з критеріїв успішного розвитку людства

Дата: 28 Грудня 2020
A+ A- Підписатися

Багато країн світу накопичили багатства і досягли високого рівня розвитку завдяки нещадній експлуатації довкілля, однак такий підхід може згодом загальмувати розвиток усього людства, і нинішня пандемія коронавірусу є цьому доказом.

Про це свідчать дані нової доповіді ООН щодо людського розвитку. 

Фото: ITC

Уже протягом 30 років ООН працює над складанням рейтингу людського розвитку, однак цього року вперше автори додали ще й показники, що враховують обсяги викидів шкідливих парникових газів і обсяги використання природних ресурсів. 

“Жодна країна у світі не досягла високого рівня людського розвитку, не заподіявши великої шкоди планеті. Але ми могли б стати першим поколінням, яке це усвідомлює і виправить помилку. Це – наступний рубіж людського розвитку”,підкреслив глава ПРООН Ахім Штайнер.

Люди й планета, як ідеться в доповіді, зараз вступають в абсолютно нову епоху антропоцену – часу, коли людина стала головним двигуном змін довкілля.

Експерти організації вважають, що сьогодні не можна говорити про прогрес у розвитку людства та не враховувати державних політик, спрямованих на охорону довкілля, адже глобальне потепління і його наслідки безпосередньо позначаються на добробуті людства. Водночас щорічно наслідки стають гіршими. 

“До 2100 року серед найбідніших країн світу щорічно загалом 100 характеризуватимуться екстремальними погодними явищами, спричиненими зміною клімату. Але це число можна скоротити вдвічі, якщо домогтися повного виконання обіцянок, закріплених у Паризькій угоді про зміну клімату”, – запевняють в ООН.

Автори доповіді наголошують, що своїми заявами про необхідність захисту довкілля не закликають зробити умовний вибір між “людьми та деревами”.

“Сьогодні йдеться про визнання того, що людський прогрес, двигуном якого було нерівномірне зростання, засноване на використанні вуглеців, себе вичерпав”, – зазначив один з авторів документа Педро Консейсао.

Нагадаємо, що, за даними ВООЗ, лише від хвороб, пов’язаних з наслідками забруднення повітря, щороку у світі помирають 7 мільйонів людей. Понад 90% таких смертей припадає на країни з низькими доходами населення, а, як відомо, Україна перебуває серед найбрудніших країн Європи та входить до десятки країн з найвищими показниками смертності від хвороб, які провокує забруднене довкілля.  

Фотографія обкладинки: Pikist

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter