ООН оприлюднила п’яту доповідь Генсекретаря про порушення прав у Криму

Дата: 02 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

ООН оприлюднила п’яту доповідь Генерального секретаря Антоніу Гутерріша про порушення прав людини в Криму і Севастополі.

П’яту доповідь оприлюднено на сторінці ООН.  

Документ охоплює період з 1 липня 2020 до 30 червня 2021 року й “описує широкий спектр порушень прав людини й міжнародного гуманітарного права”, зокрема:

  • Випадки тортур або жорстокого поводження, які, ймовірно, були застосовані співробітниками ФСБ Росії. Жодну винну особу не притягнуто до відповідальності.
  • Переведення затриманих осіб із Криму для засудження та відбування покарання у вигляді позбавлення волі в Росії.
  • Довільне переведення затриманих до штрафних ізоляторів, включно з тривалим одиночним ув’язненням.
  • Санкції проти релігійних організацій та окремих осіб, зокрема обвинувальні вироки щодо “свідків Єгови”, на підставі антиекстремістських законів Росії.
  • Втручання в проведення публічних зібрань, зокрема накладення на учасників зібрань штрафів та інших санкцій, на підставі норми законодавства, що зобов’язує отримувати попередній дозвіл від російських органів влади на проведення будь-яких запланованих зібрань.
  • Заочні судові процеси, які не відповідають міжнародним стандартам у галузі прав людини, щодо осіб, яких вважають противниками російської влади в Криму.

У доповіді зазначається, що кількість довільних затримань представників релігійних меншин у Криму зросла майже вп’ятеро в липні 2020 – червні 2021 року в порівнянні з попереднім періодом у липні 2019 – червні 2020 року.

Також зазначається, що в розслідуванні 43 випадків насильницького зникнення (39 чоловіків і чотири жінки), задокументованих у Криму з березня 2014 року, “не було досягнуто відчутного прогресу”.

“Як і раніше, значаться зниклими безвісти 11 осіб, одна людина, за повідомленнями, після початкового зникнення зазнала сумарної кари, одна людина залишається в офіційному місці ув’язнення, а 30 жертв були звільнені, але не отримали жодної компенсації”, – наголошується в доповіді.

Автори документа вказують, що серед передбачуваних винних, які брали участь у викраденнях, триманні під вартою, позбавленні волі в неофіційних місцях позбавлення волі, приховуванні місця перебування зниклих осіб, тортурах і жорстокому поводженні, – співробітники Федеральної служби безпеки, сил “самооборони” Криму і місцевої поліції.

“Не проведено жодного арешту, хоча 2014 року відбулося 28 зникнень. Родичі жертв скаржилися УВКПЛ на формальний характер розслідувань, відсутність транспарентності та відмову в доступі до матеріалів слідчих справ. Ті жертви, які були звільнені або переведені в офіційні місця ув’язнення, не отримали жодної компенсації та скаржилися на безкарність за порушення, яких вони зазнали. Вони часто стикалися з неминучим ризиком переслідування, і більшість із них покинула Крим незабаром після звільнення”, – констатується в доповіді.

Згідно з даними документа, в Криму триває практика переведення затриманих з Криму для засудження та відбування покарання у вигляді позбавлення волі у віддалених регіонах Росії, відомо щонайменше про 28 таких випадків.

Наводяться також дані про 61 обшук і “облави” окупаційних силовиків у Криму за вказаний період. Більшість із них проведено в будинках, місцях зібрань або ділових приміщеннях, що належать кримським татарам чи “свідкам Єгови”.

Доповідь ґрунтується на інформації, зібраної під час безпосередніх опитувань жертв порушень прав людини в Криму і надалі підтверджені численними джерелами, зокрема, опитуваннями родичів потерпілих, свідків і адвокатів, судовими документами, офіційними звітами, законодавством, відкритими джерелами та іншими відповідними матеріалами. 

Укладачі документи закликають не вважати, що ця доповідь містить вичерпний перелік всіх проблемних питань, що стосуються тимчасово окупованої Автономної Республіки Крим.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter