Омбудсмен розкритикував спроби уряду “цензурувати” чиновників

Дата: 11 Травня 2016
A+ A- Підписатися

Постанова уряду, яка приписує чиновникам утримуватись від критики дії органів влади, суперечить Конституції України та Європейській конвенції з прав людини.

Такого висновку дійшла Уповноважена ВР з прав людини Валерія Лутковська, йдеться у повідомленні прес-служби відомства. 

“Відповідно до статті 34 Конституції України кожному гарантується право на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань. Кожен має право вільно збирати, зберігати, використовувати і поширювати інформацію усно, письмово або в інший спосіб – на свій вибір. Здійснення цих прав може бути обмежене законом… Відтак, Правила, затверджені постановою Кабінету Міністрів України, в принципі не можуть передбачати підстави для обмеження вказаного права”, – йдеться у зверненні омбудсмена до голови уряду Володимира Гройсмана.

Лутковська також нагадала прем’єр-міністру, що стаття 10 Європейської конвенції з прав людини дає право кожному розповсюджувати ідеї без втручання органів державної влади.

Як відомо, Кабінет міністрів затвердив 11 лютого Постанову №65, яка визначає правила етичної поведінки чиновників. Пункт 7 правил визначає, що “державні службовці у своїй діяльності керуються принципами етики державної служби, що ґрунтуються на положеннях Конституції України, законодавства про державну службу та запобігання корупції, а саме – лояльності”. Водночас цим же пунктом визначено, що “лояльність означає утримання від будь-яких проявів публічної критики діяльності державних органів, їх посадових осіб”.

За невиконання правил передбачена дисциплінарна відповідальність. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter