Омбудсмен розкритикувала військомати за “Довідку про родину призовника”

Дата: 16 Листопада 2015
A+ A- Підписатися

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська звернулась до Міністерства оборони із вимогою припинити незаконну обробку персональних даних призовників у військоматах.

Як сказано на сайті омбудсмена, йдеться про так звану “Довідку про родину призовника”, яку вимагають заповнювати у військоматах.

«Останнім часом у мережі Інтернет набула широкого розголосу інформація щодо окремих випадків незаконного збирання військовими комісаріатами персональних даних майбутніх призовників та членів їхніх родин. Зокрема, військові комісаріати вимагають від майбутніх призовників заповнення так званої «Довідки про родину призовника», – йдеться у поданні.

За словами Лутковської, така практика порушує Конституцію.

“Відповідно до статті 32 Основного Закону ніхто не може зазнавати втручання в особисте і сімейне життя призовника, крім випадків, передбачених Конституцією України. Не допускається збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини”, – сказано в заяві омбудсмена. Вона додала, що дії військових комісаріатів також порушують Закон України “Про захитс персональних даних”.

Лутковська наголосила, що у “Довідці про родину призовника” містяться чутливі дані, розголошення яких заборонено міжнародним законодавством.

“У вищезгаданій “Довідці про родину призовника”, заповнення якої вимагають військові комісаріати, необхідно вказувати персональні дані призовника та його батьків, які є “чутливими” персональними даними і обробка яких заборонена відповідно до Конвенції про захист осіб у зв’язку з автоматизованою обробкою персональних даних (стаття 6), Закону України “Про захист персональних даних” (стаття 7)”, – заяивила омбудсмен.

Як заявила омбудсмен, запитувані у “Довідці” персональні дані не відповідають одному з ключових принципів законної їх обробки – відповідності, адекватності та ненадмірності стосовно визначеної мети їх обробки. 

Омбудсмен просить міністра оборони Степана Полторака в 30-денний строк вжити заходів для припинення незаконного збирання персональних даних майбутніх призовників та членів їх родин, а також:

  • привести у відповідність до вимог законодавства склад персональних даних військовозобов’язаних і призовників, що зберігається військовими комісаріатами в особових справах;
  • знищити персональних даних військовозобов’язаних і призовників, збирання та зберігання яких не відповідає законодавству;
  • роз’яснити посадовим особам військових комісаріатів обов’язковість дотримання вимог законодавства про військовий облік військовозобов’язаних і призовників та захист персональних даних.

Нагадаємо, влітку Харківська правозахисна група розкритикувала недосконалу процедуру вручення повісток про мобілізацію.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter