Омбудсмен підтвердив право на інформацію про бюджетні виплати

Дата: 27 Лютого 2015
A+ A- Підписатися

Посадовці звернулись за допомогою до омбудсмена після отримання запиту активістів щодо виплат бюджетних коштів, але отримали відмову через те, що такая інформація не є конфіденційною.

Як повідомляє Харківська правозахисна група, керівник однієї з обласних державних адміністрацій України отримав запит на інформацію від громадської організації з проханням надати відомості про виплати з державного та місцевого бюджетів головам облдержадміністрації у 2005 та 2010 роках.

Посадовці підготували лист до омбудсмена, сподіваючись, що це захистить їх від “зазіхань” громадських активістів на інформацію, яку посадовці вважають персональними даними.

Однак у відповіді було зазначено, що громадськість має право знати, як витрачаються бюджетні кошти.

У відповіді представника Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини з питань захисту персональних даних міститься наступний висновок: “Інформація про заробітну плату, премії, матеріальну допомогу, будь-які інші виплати з державного чи місцевого бюджету працівнику державного органу або органу місцевого самоврядування не є конфіденційною, не може бути обмежена в доступі і підлягає наданню на запит“.

Відповідь містить низку посилань на відповідне законодавство, зокрема ч. 5 ст. 6 Закону України “Про доступ до публічної інформації”, ст. 5 Закону України “Про захист персональних даних”, ст. 16 Закону України “Про запобігання і протидію корупції”.

Публічний характер як самих органів – суб’єктів владних повноважень, так і їх посадових осіб вимагає оприлюднення певної інформації для формування громадської думки про довіру до влади та підтримку її авторитету у суспільстві“,  – зазначається у відповіді представника омудсмена. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter