Омбудсман вважає неприпустимим порушення прав хворих на знеболювання

Дата: 22 Червня 2015
A+ A- Підписатися

У Мукачівській центральній районній людині з інвалідністю, хворій на онкологію, не надавали знеболювального.

Як повідомляє офіційний сайт Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, до Уповноваженого звернулася громадянка Мар’яна Т., яка мешкає у Мукачевому Закарпатської області, з проханням забезпечити право свого батька, людини з інвалідністю, на отримання ефективного та доступного знеболення.

Жінка у своєму зверненні оскаржувала дії лікаря-онколога Мукачівської центральної районної лікарні, яка відмовила тяжкохворій людині у призначенні препарату для полегшення болю, спричиненого онкологічним захворюванням. Також у зверненні йшлося про те, що лікар порушував медичну етику під час спілкування з пацієнтами.

Представник Уповноваженого з прав людини звернувся до керівництва Управління охорони здоров’я Закарпатської обласної державної адміністрації для невідкладних заходів щодо лікування хворого та неухильного дотримання вимог законодавства щодо надання тяжкохворим пацієнтам ефективного знеболення.

В рамках відкритого провадження Управління провело перевірку Мукачівської центральної районної лікарні, яка виявила порушення норм медичної етики лікарем-онкологом Н. Лікаря притягнуто до дисциплінарної відповідальності.

Нагадаємо, після моніторингового візиту до Івано-Франківської області виявилося, що у Надвірнянському будинку дитини хронічно хворим дітям-сиротам з вираженим больовим синдромом не надається доступ до відділення паліативної допомоги. Кімнати дитячого будинку-інтернату перенаселені, діти місяцями не бувають на свіжому повітрі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter