Омбудсман України виступає за радикальну реформу системи колективної безпеки

Дата: 09 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Міжнародні інституції системи безпеки, що не працюють, мають зникнути, а натомість мають постати нові.

Про це заявив Омбудсман України Дмитро Лубінець під час брифінгу на міжнародній конференції “Права людини у темні часи” на станції метро “Майдан Незалежності”, передає кореспондент видання ZMINA

Дмитро Лубінець

Він наголосив, що Росія є не просто спонсором тероризму, а терористом, а отже її треба виключати з усіх міжнародних організацій.

Омбудсман виступив за потребу реформи міжнародної системи колективної безпеки. 

“Ми бачимо, що в сучасному світі система колективної безпеки не працює, немає покарання за злочин агресії… Треба реформувати міжнародні інституції, систему ООН, Amnesty International. Ця проблема не почалася не 2014 року. Вона виникла 1992 року з російської агресії в Молдові. Яка була відповідь на це? Просто слова”, – сказав Дмитро Лубінець.

Обмудсман наголосив, що необхідний орган прямого реагування, який допомагатиме будь-якій країні, що потерпатиме від вторгнення іншої держави. Також має бути ініційована процедура трибуналу, щоб вище керівництво держави-агресора та її військові, які виконують накази, знали, що обов’язково настане відповідальність. Крім того, автоматично має бути припинена діяльність країни-агресора в усіх міжнародних організаціях.

Нагадаємо, Україна домагається створення трибуналу щодо злочину агресії. Посол з особливих доручень МЗС України Антон Кориневич пояснив: якби не було цього материнського злочину агресії, в Україні б не сталися інші види міжнародних злочинів – воєнні злочини, злочини проти людяності та, ймовірно, геноцид українського народу. Кориневич переконаний, без переслідування винних за цей злочин правосуддя неможливе.

За його словами, важливо забезпечити міжнародність трибуналу, долучаючи до його створення якомога більше держав, щоб розв’язати питання імунітетів для міжнародних злочинців.

Напередодні українські правозахисники розкритикували владу, яка досі не ратифікувала Римський статут Міжнародного кримінального суду.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter