Омбудсман нагадав, що працівники мають право відмовитися від виконання роботи під час повітряної тривоги та обстрілу

Дата: 17 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Роботодавці зобов’язані забезпечувати захист своїх працівників, зокрема під час обстрілу або оповіщення про повітряну тривогу. Однак безпосередньо в трудовому законодавстві немає норми щодо заборони працювати під час повітряної тривоги, тому не прописана й відповідальність роботодавця, якщо працівникам доводиться це робити.

Про це повідомив Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

Фото: Depositphotos

Як зазначив Лубінець, захист населення, територій та майна від надзвичайних ситуацій воєнного характеру – це функція держави, яка забезпечується заходами цивільного захисту.

Так, для здійснення функцій цивільного захисту держава залучає матеріально-технічні ресурси всіх рівнів, тому працедавець зобов’язаний забезпечувати захист своїх працівників, зокрема, під час оповіщення про повітряну тривогу. 

“Відповідно до Кодексу цивільного захисту України, інформувати населення про загрозу й виникнення надзвичайних ситуацій – прямий обов’язок місцевих державних адміністрацій та органів місцевого самоврядування у сфері цивільного захисту. Громадяни України мають право на отримання інформації про небезпечні події, що виникли або можуть виникнути”, – наголосив Омбудсман.

За словами Уповноваженого, роботодавець не має права вимагати від працівника виконувати роботу, що загрожує його життю, а також в умовах, які порушують законодавство про охорону праці. Тоді як працівник має право відмовитися виконувати доручену роботу, якщо створилася виробнича ситуація, небезпечна для його життя чи здоров’я або людей, які його оточують, і навколишнього середовища.

Крім того, роботодавець не повинен нехтувати правилами цивільного захисту, оскільки в Кримінальному кодексі передбачена відповідальність, зокрема, за такі злочини, як:

  • порушення вимог про охорону праці;
  • порушення вимог пожежної чи техногенної безпеки;
  • службова недбалість.

Отже, роботодавець зобов’язаний забезпечувати цивільний захист своїх працівників, а працівники зобов’язані додержуватись правил цивільного захисту під час повітряної тривоги та евакуюватися в безпечне місце.

Раніше ZMINA писала, що після 24 лютого в Україні не з’явилося жодних нових постанов чи норм щодо того, як діяти під час повітряних тривог. Навіть після того, як 27 червня російські військові обстріляли торговельний центр у Кременчуці, де загинули двоє та отримали поранення 20 цивільних, універсальних правил щодо роботи магазинів так і не уклали.

Правники пояснили, як усе має відбуватися згідно з наявними законами та постановами. ТЦ і магазини під час повітряної тривоги зачиняють також через необхідність гарантувати безпеку працівників. Керівництво не має права примушувати працівників продовжувати роботу під час тривог. Це  порушення законодавства про безпеку праці. Залишитися можуть лише відповідальні за збереження майна.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter