Окупанти звинуватили кримчанина в реабілітації нацизму. Чоловік назвав 9 травня “псевдосвятом”, що викликає “жах із самого дитинства”

Дата: 20 Липня 2023
A+ A- Підписатися

Окупанти порушили в тимчасово окупованому Криму справу проти 30-річного кримчанина Євгена Шведа про “реабілітацію нацизму” за ч. 4 ст. 354.1 КК РФ. Чоловік раніше назвав 9 травня “псевдосвятом”, що викликає у нього “жах із самого дитинства”.

Про це інформують телеграм-канали півострова, зокрема“Крымского СМЕРШа”, які систематично переслідують громадян України, які виступають проти війни. Учасники цього ж каналу написали донос на кримчанина.  

Євген Швед

Приводом для справи став допис у його телеграм-каналі про 9 травня. У ньому він писав, що “9 травня – мерзенне, ублюдочне, збочене до глибини своєї суті псевдосвято, яке викликає у мене жах із самого дитинства” і “яке на х** свято в день пам’яті зі сльозами на очах”, “фронтовики виживали на макаронах свої останні дні в моєму домі”.

Як відомо, перші повідомлення про зникнення Шведа з’явилися на його каналі “Шведский гараж”: його колега опублікував відео, в якому заявив, що “Швед не виходить на зв’язок із 19 червня”.

Згодом у пабліку “Крымский СМЕРШ” з’явилися відео затримання Євгена та його вибачень. Ймовірно, його зробили під тиском силовиків.

Справу проти Шведа порушив 13 липня 2023 року незаконний “слідчий відділ” тимчасово окупованого Джанкоя. Мама кримчанина Марія Швед повідомила, що наразі син перебуває в СІЗО-1 Сімферополя, і оголосила про пошук адвоката та збір коштів на нього.

У червні 2023 року незаконний “суд” у тимчасово окупованому Красноперекопському районі українського Криму оштрафував громадянку України на 45 тисяч рублів за лайк в “Однокласниках” під дописом, який нібито “дискредитує” окупаційну армію. 

Напередодні правозахисна організація “Кримський процес” заявила, що щодня в українському Криму окупанти судять одну людину за демонстрацію проукраїнської позиції. 

Як відомо, Таліпов у своїх телеграм-каналах публікує персональні дані кримчан, які підтримують Україну. Внаслідок скарг Таліпова кримчан притягують до адміністративної та кримінальної відповідальності за “дискредитацію” окупаційної армії. 

У своїй щорічній доповіді “Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та м. Севастополь, Україна” Рада Європи констатувала, що за роки окупації на півострові значно погіршилося становище зі свободою слова, особливо після запровадження суворого екстремістського законодавства. У Раді Європи вказали, що його застосовують для надмірного та непропорційного переслідування критиків.

Загалом середовище на півострові лишається несприятливим для свободи вираження думок та свободи слова серед ЗМІ, підкреслили автори доповіді. У документі йдеться, що Секретаріат Ради Європи продовжує отримувати повідомлення, що свідчать про втручання у свободу вираження та свободу слова. Укладачі доповіді прирівнюють такі втручання до цензури.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter