Окупанти винесли вирок трьом кримськотатарським активістам від 13 до 19 років колонії

Дата: 08 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Південний окружний суд у російському Ростові-на-Дону виніс вирок трьом кримськотатарським активістам Олегу Федорову, Ісмету та Ернесту Ібрагімовим у справі кримських мусульман.

Про це інформує громадське об’єднання “Кримська солідарність”.

Ісмет Ібрагімов

Ібрагімову Ернесту та Олегу Федорову суд призначив 13 років позбавлення волі у колонії суворого режиму. З них у в’язниці – 3,5 року. Обмеження після відбування покарання – 1 рік.

Ісмету Ібрагімову – 19 років позбавлення волі. Перші п’ять років обвинувачений проведе у в’язниці, решту терміну – у виправній колонії суворого режиму.

Після закінчення відбування покарання протягом двох років для Ісмета Ібрагімова діятимуть обмеження.

Адвокатка Ліля Гемеджи вказала на низку порушень з боку слідчих та суддів у цій кримінальній справі.

 

Міністерство закордонних справ України висловило протест Росії через цей вирок, назвавши його політично вмотивованим. 

“За роки тимчасової окупації Криму за звинуваченнями у причетності до “Хізб ут-Тахрір” заарештовано вже понад 90 осіб, більшість з яких – кримські татари. Росія повинна скасувати рішення суду та звільнити всіх незаконно утримуваних громадян України, припинити будь-які політичні переслідування та репресії проти представників кримськотатарського народу, зокрема, шляхом використання російського антитерористичного законодавства для їхнього переслідування”, – мовиться в заяві зовнішньополітичного відомства.

МЗС просить міжнародне співтовариство посилити політико-дипломатичний та санкційний тиск на Росію та вимагати припинення порушень норм міжнародного гуманітарного права на всіх окупованих Росією територіях України, зокрема, в межах Міжнародної кримської платформи.

Нагадаємо, окупаційні силовики затримали чоловіків 17 лютого 2021 року під час масових обшуків у Білогірську, Бахчисараї, Сімферополі, Севастополі та Радянському районі Криму. Тоді також затримали Ленура СейдаметоваТимура ЯлкабоваАзамата Еюпова та Яшара Шихаметова. Вони були доставлені в управління російської ФСБ у Криму, після чого їх ув’язнили та відправили на судово-психіатричні експертизи.

7 липня 2020 року під час масових обшуків у Криму були затримані семеро людей. Незаконне формування, що називає себе “Київським районним судом Сімферополя”, обрало запобіжний захід для шістьох затриманих у вигляді тримання під вартою. Ісмет Ібрагімов, Зекірья МуратовВадим БектеміровЕміль ЗіядіновАлім Суф’янов, Сейран Хайредінов були заарештовані в залі суду та поміщені до слідчого ізолятора Сімферополя. Олександра Сизикова, який має інвалідність І групи по зору, відправили під домашній арешт. Усіх затриманих звинувачували в причетності до релігійної організації “Хізб ут-Тахрір”, забороненої в Росії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter