Окупанти викрали з Херсонського художнього музею картину Давида Бурлюка

Дата: 21 Липня 2023
A+ A- Підписатися

Російські окупанти, тікаючи з Херсона, вкрали картину “Сільський пейзаж” відомого українського художника Давида Бурлюка з Херсонського художнього музею імені Олексія Шовкуненка.

Про це повідомили на сайті установи.

У музеї нагадали, що найвідоміший у світі український художник XX ст. Давид Бурлюк (1882–1967) починав свою творчу діяльність на Херсонщині в селі Чорнянка, яке належало економії графа Мордвинова, керуючим справами якої був батько художника. Там проживала вся мистецька родина Бурлюків: мати, два брати і три сестри.

На Херсонщині Бурлюк прочитав перші лекції з футуризму, модного художнього напрямку у живописі та літературі початку XX ст., видав разом з друзями-однодумцями перші збірки футуристичних поезій: “Молоко кобилиць”, “Затичка”, “Дохлий місяць”. Проте його діяльність не обмежувалася Херсоном. Він побував у Санкт-Петербурзі, Харкові, Одесі, на Далекому Сході, у Японії та США. 

Твір із музейної колекції “Сільський пейзаж”, який викрали росіяни, належить до американського періоду творчості художника. В СРСР роботи Бурлюка показували на виставці групи художників під назвою “13”, яка відбулася у 1931 році.

Свої картини художник дарував друзям, знайомим, журналістам. Ймовірно, таким чином графічний твір “Сільський пейзаж” опинився у приватній колекції, звідки потрапив у 1980 році до колекції музею.

Нагадаємо, що на початку листопада окупанти під приводом “евакуації” розграбували Херсонський художній музей. Їм допомагали деякі співробітники музею, що погодилися співпрацювати з росіянами. 

Керувала так званою  “евакуацією” псевдодиректорка Наталя Десятова, яку херсонці можуть знати як співачку з кафе “Театральне”. Допомагали їй і деякі співробітники музею, що погодилися співпрацювати з росіянами. 

У червні Херсонський художній музей імені Олексія Шовкуненка впізнав ще три картини зі своєї колекції, які російські загарбники під час тимчасової окупації міста вкрали та вивезли до Криму. Йдеться про такі твори з колекції: картину Івана Гопкала “Парк” (1959), роботу “Париж. Бульвар Мадлен”(1967) Михайла Чепика та графічну роботу “Човни” (1979) Юрія Баликова.

Також музейники ідентифікували картину латвійського художника Карліса Добрайса “Реставратори” (1962), яку автор подарував музею у 2017 році, а також картину українського митця Леоніда Лабенка “В Горках” (1969).

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter