Окупанти утримують у сімферопольському СІЗО №2 кримчанина Дмитра Папенка за нібито “шпигунство”

Дата: 22 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Українського громадянина Дмитра Папенка окупанти затримали 1 грудня 2022 року в місті Севастополі. Його звинуватили в шпигунстві та відкрили відповідне кримінальне провадження за статтею 275 КК РФ. Наразі Дмитра утримують у сімферопольському СІЗО №2.

Про це виданню ZMINA повідомили власні джерела.

“47-річний Дмитро Папенко допомагав нашій країні. У нього немає рідних, і йому немає до кого звернутися по допомогу. Українці мають знати про нього”, – розповідає джерело.  

За даними правозахисної організації “Крим SOS”, щонайменше 35% вироків нинішнім жертвам політично вмотивованих кримінальних переслідувань у Криму ухвалено після початку повномасштабного вторгнення. Здебільшого це люди, яких обвинувачують у нібито причетності до ісламської політичної організації “Хізб ут-Тахрір” або добровольчого кримськотатарського батальйону імені Номана Челебіджихана. Зокрема, у сімферопольському СІЗО утримують Руслана Абдурахманова, капітана 1 рангу Олексія Кисельова, Енвера Кроша

“Крим SOS” указує, що сумарний термін жертвам політично вмотивованих переслідувань у Криму за рік повномасштабного вторгнення становить 699 років і 9 місяців.


Центр прав людини ZMINA разом з українськими та міжнародними партнерами документує насильницькі зникнення, затримання та викрадення цивільних осіб на тимчасово окупованих територіях.

Якщо ваші рідні зникли або ви маєте побоювання, що їх могли викрасти, – напишіть, будь ласка, на нашу електронну адресу es@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами. 

Отримана інформація за згодою заявника буде використана для звернень до національних та міжнародних слідчих органів, а також міжнародних організацій для внесення ними інформації до періодичних звітів, зокрема до Комітету ООН проти тортур, Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідувань подій в Україні, Моніторингової Місії ООН з прав людини в Україні, Міжнародного кримінального суду, тощо для  документування та подальшого розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні та притягнення винних до відповідальності.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter