Окупанти утримували викрадених цивільних в імпровізованих місцях несвободи, зокрема у ямах – ОБСЄ

Дата: 15 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Російські військові часто утримували незаконно затриманих на окупованих територіях цивільних українців в імпровізованих місцях несвободи. Зокрема, у гаражах при поліційних відділках, у підвалах військової “комендатури” та судів, у спортивних залах, у приміщеннях культурних центрів, коледжах, у приватних офісах та квартирах, а іноді просто у викопаних в землі ямах. 

Про це йдеться у доповіді Бюро демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ, яка містить огляд подій у контексті збройного конфлікту з 1 червня до 30 листопада 2023 року.

Перекладач Стаханівської передової патрульної бази місії ОБСЄ Максим Петров. Скриншот відео

В цей період місія Бюро демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ) ОБСЄ зібрала 22 свідчення від осіб, які пережили свавільні затримання, серед них 17 чоловіків і 5 жінок. Також БДІПЛ опитало 12 свідків свавільних затримань та отримало 11 доказів про наявність таких порушень.

За словами свідків, опитаних БДІПЛ, затриманих часто утримували в імпровізованих місцях несвободи. Утім, деяких затриманих утримували під вартою у поліційних відділках, місцях попереднього ув’язнення та в’язницях. Майже всі постраждалі повідомляли про переповнені камери, брак свіжого повітря, низькі температури, неналежні санітарні умови, а також відсутність або низьку якість їжі та води. Інколи у місцях неволі були відсутні туалети й люди змушені були використовувати відра.

Чоловік з Херсонської області повідомив БДІПЛ, що він три дні пробув у кайданках та зі зав’язаними очима. Тримали його та інших у виритих в землі ямах, одна з яких була вузькою, як могила”, – зазначається у доповіді. 

Кілька постраждалих повідомили БДІПЛ, що їм не дозволяли гуляти або займатися фізичними вправами протягом тривалого часу. Також їм або не надавалася медична допомога, або вона була неналежною. Двоє постраждалих повідомили місії, що їх змушували працювати без будь-якої компенсації. Більшість жертв були позбавлені волі на періоди від одного до п’яти тижнів. Найдовші терміни тримання під вартою, задокументовані БДІПЛ, становили 13 та 15 місяців.

З 22 опитаних БДІПЛ ОБСЄ осіб, які перебували під вартою, лише п’ятеро повідомили місії про те, що їм пред’явили офіційні звинувачення. Більшість свідків пояснили, що жертвам не дозволяли зв’язатися з адвокатом. Чоловік, якого утримували під вартою протягом 15 місяців у Донецькій області, повідомив представникам ОБСЄ, що його змусили підписати документ про відмову від адвоката.

За інформацією ОБСЄ, деяким постраждалим не дозволяли зв’язуватися зі своїми родичами, які іноді не знали про долю або місцеперебування рідних протягом всього періоду утримування у неволі.

Тримання під вартою у невідомих місцях може прирівнюватися до насильницького зникнення, яке заборонено Міжнародним гуманітарним правом, а якщо воно вчинене в межах широкомасштабного нападу, спрямованого проти цивільного населення, то це є злочином проти людяності”, – йдеться у документі.

За словами свідків, опитаних БДІПЛ, їм пропонували підписати документи про співпрацю з окупаційною владою або знятися у постановчому відео з самообвинувальними заявами в обмін на їхнє звільнення. Деякі відеозаписи згодом були використані в пропагандистських російських ЗМІ. Декого з потерпілих змушували написати заяву, що вони не мають до них (росіян) жодних скарг. Один свідок повідомив БДІПЛ про те, що умовою його звільнення було письмове зобов’язання отримати російський паспорт.

Багато потерпілих розповідали БДІПЛ, що їхнє затримання та страх подальших переслідувань змусило їх покинути свої рідні міста.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter