Окупанти скинули авіабомби на пам’ятку національного значення Кам’янська Січ на Херсонщині

Дата: 02 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

1 лютого, у четвер, російські війська завдали авіаудару по території пам’ятки національного значення Кам’янська Січ, що входить до складу Національного заповідника “Хортиця”.

Про це повідомляє Міністерство культури та інформаційної політики.

Фото: Міністерство культури та інформаційної політики

На культурному об’єкті у Херсонській області знаходяться могила кошового отамана Костя Гордієнка та кладовище запорізьких козаків першої половини XVIII ст.

У міністерстві зазначили, що відео обстрілу Кам’янської Січі з’явилося в російських телеграм-каналах. На кадрах видно, як під час обстрілу на культурному обʼєкті пролунало три потужних вибухи.

Перший стався на місці розташування Кам’янської Січі, де знаходяться ще недосліджені виробничі об’єкти залізотопного та гончарного комплексу першої половини XVIII ст.

Фото: Міністерство культури та інформаційної політики

Другий приліт стався на території сучасного туристичного об’єкта, де розташовується лапідарій і Лапідарій – виставка зразків стародавньої писемності, виконаної на кам'яних плитах (зокрема надгробках)., на якому представленні кам’яні пам’ятки у безпосередній близькості від хреста та могили кошового отамана Костя Гордієнка та в’їзних воріт Січі.

Фото: Міністерство культури та інформаційної політики

“На рахунку країни-агресора вже понад 120 пошкоджених чи зруйнованих пам’яток національного значення. Сьогодні Росія завдала чергового удару по нашій спадщині – поцілила у Кам’янську Січ.

Це вкотре доводить, що Російська Федерація цілеспрямовано нищить нашу матеріальну культуру, аби стерти українців як націю. Однак їй це не вдасться: Росія не зможе оминути покарання за свої злочини й відповідатиме за них у міжнародних судах”, – зазначив тимчасовий виконувач обовʼязків міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв

Співробітники Національного заповідника “Хортиця” розпочали документування наслідків обстрілу.

Нагадаємо, що станом на кінець грудня у Херсонській області через дії російських окупантів пошкодженими чи підтопленими виявилися 166 памʼяток культури. Наразі місцева влада займається формуванням єдиної бази даних щодо злочинів РФ проти культурної спадщини.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter