Окупанти пропонують дітям Херсонщини подарунки в обмін на персональні дані. Правозахисники кажуть про ризик нових депортацій

Дата: 13 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

У Херсонській області окупанти поширюють заклики до дітей реєструватися на російському сайті нібито для отримання подарунків. Правозахисники вважають, що це може бути збором даних для нової депортації.

Інформацію про подарунки для дітей Херсонщини розмістили на російському телеграм-каналі @VGA_Kherson, який позиціюють як канал нібито адміністрації Херсонської області.

В оголошенні вказується, що в “акції” можуть узяти участь діти віком від 3 до 17 років, якщо мають реєстрацію на території Херсонської області. Потрібно нібито лише залишити на сайті заявку, але водночас додати копії документів.

Дітям разом з тим пропонується загадати бажання “як матеріальне, так і нематеріальне”. З матеріального кажуть про іграшки та гаджети, а з нематеріального – про зустріч із президентом РФ та “першими особами держави”.

“Також, можливо, хтось забажає попрацювати журналістом, спробувати себе в цій новій ролі, хтось захоче поїхати на телебачення або на Байкал (перекладено з російської. – Ред.)”, – йдеться в оголошенні.

Цитати опубліковано від імені Алли Барханової, яка 2014 року брала участь в організації незаконного референдуму щодо “проголошення ДНР”, а зараз називає себе “міністром праці та соціального захисту” Херсонської області.

Правозахисники Центру прав людини ZMINA закликають мешканців Херсонщини ніде не вказувати своїх особистих даних і не надсилати своїх документів на будь-які російські ресурси, оскільки йдеться про збір Росією персональних даних українських дітей на непідконтрольній території. Цілком можливо, що збір ведеться для підготовки нових депортацій українських дітей перед ймовірним відходом російських військ із захоплених українських територій.

“Така небезпека однозначно є з огляду на те, що вже був випробуваний ще один сценарій з дитячими таборами, куди батьки відправляли своїх дітей, а потім їм відмовляли в їхньому поверненні, змушуючи їхати по дітей на непідконтрольні території або до РФ, звідки вже не випускали. Росіяни весь час шукають нові способи викрадення українських дітей”, – наголошує Онисія Синюк, правова аналітикиня Центру прав людини ZMINA.


Центр прав людини ZMINA разом з українськими та міжнародними партнерами документує випадки примусових депортацій на територію Російської Федерації та Білорусі, скоєних під час російської збройної агресії проти України.

Якщо ви стали потерпілим або свідком примусової депортації на територію Російської Федерації або Білорусі, залиште інформацію про себе в онлайн-формі або ж напишіть на електронну адресу iy@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами.

За згодою заявника отримана інформація буде використана для звернень до національних та міжнародних слідчих органів, зокрема до Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідувань подій в Україні, Міжнародного кримінального суду тощо для розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter