Окупанти депортували до Росії понад 1,1 млн українців – Денісова

Дата: 09 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Російська Федерація вивезла понад 1 185 000 громадян України, серед яких 200 тисяч дітей, що не підійшли критеріям ФСБ у фільтраційній процедурі, на свою територію. 

Про це на брифінгу в Києві 9 травня повідомила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова, повідомляє кореспондент видання ZMINA

Людмила Денісова Фото: Укрінформ

Офісу Уповноваженого невідома доля громадян України, які не пройшли фільтрації ФСБ.

Денісова розповіла, що представники ФСБ роздягають під час фільтрації чоловіків і перевіряють, чи є в них на тілі проукраїнські та інші татуювання, вивчають вміст мобільних телефонів, щоб визначити зв’язки з учасниками бойових дій, державних органів та ставлять питання щодо лояльності до “військової операції РФ”. 

Денісова продемонструвала три довідки, які росіяни видають мешканцям окупованих територій, що пройшли фільтрацію. Одна довідка про дактилоскопування, друга – про пересування містом, а третьою дозволяється виїзд із населеного пункту.

“І якщо ФСБ щось підозріле знайшла в телефоні, якщо щось їй не сподобалося, то вони відправляють людину до Донецька чи Докучаївська”, – повідомила Денісова. 

За її словами, фільтрацію проходять зазвичай жінки, діти та літні люди, яких потім потягами розселяють по всій території РФ, забираючи у них документи. 

Денісова наголошує, що це спеціально завчасно спланована політика Російської Федерації. 

“У мене є докази, що РФ заздалегідь планувала цю примусову депортацію. До відома федеральних округів РФ було доведено директиви, планування тимчасового проживання для наших громадян. Є навіть звіти деяких регіонів РФ про місця розміщення та кількість депортованих українців, прізвище керівника цього закладу, номер телефону та кількість місць”, – пояснила Омбудсман. 

Уповноважена повідомила, що наразі створюється міжнародна комісія за участю іноземних омбудсманів, країни яких межують з Росією. Вони спробують напрацювати механізм повернення громадян України. Крім того, Омбудсман разом з МЗС України працює, щоб посольство однієї із сусідніх Росії країн надавало таким потерпілим українцям консульські послуги, видаючи посвідки на виїзд. 

Також Денісова повідомила, що, щоб “зменшити можливість громадянам України вижити на цих територіях”, росіяни вивозять  харчі, зерно та техніку.

“Треба розуміти, що нам на гарячу лінію загалом зателефонували 35 тисяч осіб відносно 67 тисяч громадян. Щодо надання гуманітарної допомоги зателефонували 3 500 громадян, але відносно 33 тисяч осіб. Кожен телефонує і говорить, що нас 10 або 20 людей сидять у підвалі, дуже хочуть їсти та пити або немає ліків”, – розповіла Денісова. 

Денісова також звернула увагу, що незаконні збройні формування Донеччини та Луганщини прибрали обов’язкове проходження медичної комісії під час незаконної мобілізації українців.

“Забирають на війну всіх, хто може рухатися. Мобілізують не тільки на Донеччині та Луганщині, а й на частинах окупованих Запорізької, Херсонської областей та Криму. Ситуація лише погіршується”, – сказала вона.

Нагадаємо, коаліція “Україна. П’ята ранку”, до якої входить і Центр прав людини ZMINA, збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.

Такими злочинами вважають:
  • умисні вбивства та заподіяння тяжких страждань;
  • катування і нелюдське поводження;
  • зґвалтування;
  • руйнування і привласнення майна, не спричинене військовою необхідністю;
  • примус цивільних чи військовополонених служити в збройних силах РФ;
  • використання населення як “живих щитів”;
  • депортація до Росії чи на окуповані нею території;
  • викрадення і незаконні арешти цивільних;
  • взяття заручників;
  • напади на військових, які припинили брати участь у воєнних діях;
  • віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста;
  • використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів);
  • використання отруйних речовин;
  • напади на релігійні й культурні установи;
  • розграбування суспільної та особистої власності тощо.
Надсилайте інформацію і докази про такі злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу warcrimeSOS.UA@gmail.com. Перед цим ознайомтеся з детальною пам’яткою, як робити це правильно.
 
Якщо у вас є дані про викрадення або страти активістів, волонтерів, журналістів, представників органів місцевого самоврядування, повідомте про них нам на адресу: tp@humanrights.org.ua.
 
Якщо ви бажаєте пройти навчання і долучитися до команди волонтерів Коаліції “Україна. П’ята ранку”, які документують воєнні злочини, заповніть онлайн-форму.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter