Окупаційний “суд” у Криму не підтримав скаргу адвоката в справі громадянського журналіста Кадирова

Дата: 29 Вересня 2020
A+ A- Підписатися

28 вересня незаконний “Київський райсуд Сімферополя” залишив без задоволення скаргу адвоката Олексія Ладіна на дії слідчого Шерстюкова стосовно громадянського журналіста Айдера Кадирова. “Суд” мотивував своє рішення “відсутністю порушень у діях слідчого”.

Про це інформує громадське об’єднання “Кримська солідарність” з посиланням на адвоката Олексія Ладіна.

Він написав скаргу через те, що йому і його підзахисному не дали ознайомитися з постановою про призначення лінгвістично-психологічної релігієзнавчої експертизи та її результатами. Окрім цього, слідчий не дав захиснику зробити фотокопії документів та спробував відібрати в нього підписку про нерозголошення матеріалів справи.

Зрештою Ладіну і Кадирову вдалося ознайомитися з матеріалами експертизи. Слідчий у суді заявив, що не заперечує, щоб адвокат на свою техніку копіював матеріали справи. Адвокат планує подавати апеляційну скаргу на нинішню постанову “Київського районного суду Сімферополя”.

Нагадаємо, 31 серпня стало відомо, що російські силовики проводять обшуки в будинках кримських татар у Судаку, Совєтському і Нижньогірському районах. За даними активістів, обшуки проходили в будинках Енвера Топчі, Айдера Аблякімова, Рідвана Умерова та Айдера Кадирова. Дружина останнього повідомила, що в їхньому будинку обшук не проводили, але в чоловіка забрали український паспорт, а самого його відвезли до Сімферополя на допит. За її словами, Айдер Кадиров є батьком чотирьох дітей, старша дитина має інвалідність, у самого чоловіка – цукровий діабет.

Усіх чотирьох чоловіків, за даними “Кримської солідарності”, російські силовики відвезли до “управління ФСБ” у Сімферополь. Адвокати активістів стверджували, що їх не пускали в будівлю ФСБ.

Російські слідчі порушили проти затриманих 31 серпня активістів кримінальну справу за статтею “про неінформування” (ст. 205.6 КК Росії). Як стверджує слідчий ФСБ Валерій Шерстюк, у 2015 році в соціальній мережі “Вконтакте” затримані листувалися з Уміджоном Дадажоновим, який начебто брав участь у діяльності терористичної організації “Ісламська держава”. Чотирьох кримчан звинувачують у тому, що вони не повідомили про це правоохоронні органи. Їх відпустили під підписку про невиїзд.

Водночас прокуратура і поліція Автономної Республіки Крим почали кримінальне провадження за фактом незаконних обшуків у будинках кримськотатарських активістів. 

За даними українських правозахисних організацій, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 100 людей. 77 із цього списку – кримські татари. 42 політв’язні вже дістали вироки в кримінальних справах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter