Окупаційний прокурор просить суд на 90 років ув’язнити всіх п’ятьох бранців Кремля

Дата: 17 Січня 2022
A+ A- Підписатися

У Південному окружному військовому суді державний обвинувач Євген Колпіков попросив суд ув’язнити кримських активістів від 16 до 18 з половиною років у межах кримінальної справи за статтями 205.5 (“організація діяльності терористичної організації”) та 278 КК РФ (“приготування до насильницького захоплення влади”).

Про це повідомляє правозахисниця Лутфіє Зудієва на своїй фейсбук-сторінці

 

Прокурор попросив суд про такі терміни ув’язнення: 

– Ремзі Бекірову – 18 років;
– Ризі Ізетову – 18 з половиною років;
– Шабану Умерову – 18 з половиною років;
– Раїму Айвазову – 18 років і три місяці;
– Фарходу Базарову – 16 років.

Прокурор запросив для всіх бранців Кремля суворий режим і від року до півтора обмеження волі після визволення. 

У своїх дебатах прокурор посилався на конституцію Росії, яка регламентує свободу віросповідання одночасно зі світським характером російської держави.

“Незважаючи на невизнання провини підсудних, які неодноразово висловлювали невдоволення політикою та спецслужбами російської держави, їхня провина була доведена в судовому процесі”, – вважає Колпіков.

У дебатах він посилався на свідчення таємних свідків, записи прослуховування, на яких ідентифіковано голоси підсудних, висновки експертизи та рішення Верховного суду РФ від 14 лютого 2003 року про визнання “Хізб ут-Тахрір” терористичною організацією.

“Пом’якшувальними обставинами” він назвав наявність у підсудних малолітніх дітей та позитивні характеристики з правоохоронних органів та від знайомих.

Основними доказами сторони звинувачення – свідчення таємних свідків, чиї особи відомі лише співробітникам ФСБ, які розслідували злочин, та суддям, що розглядають кримінальну справу.

Як повідомляє громадське об’єднання “Кримська солідарність”, під час судового розгляду захист встановив, що їхні свідчення суперечливі, й неодноразово просив суд розсекретити їхні особи, на що суд відмовив. 

Другою частиною обвинувального висновку є слідча лінгвістико-релігієзнавча експертиза, авторитетність якої незалежні фахівці, залучені до розслідування адвокатами за згодою, піддали сумніву. Суд не став проводити повторне дослідження в цій справі.

Ці люди винні перед сьогоднішньою державною машиною лише в тому, що відстоюють свою позицію, що були активістами, що зустрічалися та обговорювали політичне становище в країні, переслідування мусульман, переслідування кримськотатарського народу, – ось у чому сьогодні їхня провина. І за це на них навішували терористичні ярлики й за це кожному дали від 16 до 18 років у колонії суворого режиму, за вбивство стільки не дають у Росії.

Еміль Курбедінов

Адвокат Еміль Курбедінов наголошує, що прокурор просить присудити 90 років позбавлення волі п’ятьом людям, у яких силовики не знайшли ані зброї, ані вибухівки, ані інших доказів, що вказують на те, що вони є терористами.

Нагадаємо, окупаційна влада в Криму звинуватила 25 кримськотатарських громадських активістів – Руслана Сулейманова, Аліма Карімова, Рустема Шейхалієва, Меджита Абдурахманова, Яшара Муедінова, Біляла Аділова, Джеміля Гафарова, Різу Ізетова, Ізета Абдуллаєва, Асана Янікова, Шабана Умерова, Тофіка Абдулгазієва, Сейтвелі Сейтабдієва, Рустема Сейтхалілова, Акіма Бекірова, Фархода Базарова, Сервета Газієва, Сейрана Муртазу, Єрфана Османова, Османа Аріфмеметова, Ремзі Бекірова, Ескендера Сулейманова, Енвера Аметова, Владлена Абдулкадирова і Раїма Айвазова – в причетності до ісламської політичної партії “Хізб ут-Тахрір”.

Ця релігійна організація діє легально на всій території України й в Автономній Республіці Крим. Росія незаконно поширила своє кримінальне законодавство в тимчасово окупованому Криму. 

На етапі слідства окупаційні силовики розділили справу на п’ять підгруп. Адвокати називають цей крок “квазюридичною процедурою”. Як пояснила правозахисниця Лутфіє Зудієва, одні й ті самі матеріали справи в суді слухаються по п’ять разів. 

Фото: “Кримська солідарність”

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter