Окупаційному “очільнику” ЗАЕС повідомили про підозру

Дата: 18 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Правоохоронці повідомили про підозру окупаційному “директору” Запорізької АЕС Олегу Романенку, який від’єднав станцію від енергосистеми України. 

Про це повідомляє Служба безпеки України. 

Фото: Служба безпеки України

До “призначення” росіянин Романенко був головним інженером Балаковської атомної електростанції в Саратовській області РФ.

Після захоплення українського енергооб’єкта він став “директором” створеної окупантами “експлуатуючої організації Запорізької АЕС”, яка входить до структури “Росатому”.

Так, у період з 11 березня до листопада 2022 року він забезпечив виконання вказівки Москви щодо відімкнення атомної електростанції від об’єднаної енергосистеми України.

Надалі “посадовець” організовував роботу атомного об’єкта в інтересах Росії. Для цього він підбурював працівників АЕС підтримати окупантів і співпрацювати з ними. У разі незгоди погрожував звільненням та переслідуваннями з боку каральних органів РФ.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили Романенку підозру за такими статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни);
  • ч. 4 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Чоловіку загрожує довічне позбавлення волі.

Раніше ZMINA писала, що ввечері 6 квітня окупанти в масках зайшли до одного з приміщень ЗАЕС, забрали та відвезли в невідомому напрямку чотирьох працівників служби фізичного захисту станції. 

Так, російські військові викрали співробітників, які вважалися лояльними до так званого “керівництва” ЗАЕС. Усі вони підписали контракти з фейковою АТ “Експлуатуюча організація Запорізької АЕС”. Серед цих працівників був і заступник “начальника” однієї зі служб Марк Волков, який усіляко сприяв незаконній діяльності окупантів.

Нагадаємо, в “Енергоатомі” заявили, що російські військові готуються блокувати персонал Запорізької атомної електростанції. На ЗАЕС завозять багато провізії та води. Українські посадовці з огляду на дефіцит фахових атомників, які потрібні для експлуатації станції, прогнозують, що зміну, яка нині є там, утримуватимуть фактично в полоні. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter