Окупаційні військові на Херсонщині обшукали будинок колишнього політв’язня Кремля Едема Бекірова

Дата: 15 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Окупаційні військові вранці 14 березня обшукали помешкання колишнього політв’язня Кремля Едема Бекірова в тимчасово окупованій Новоолексіївці, що на Херсонщині.

Про це на своїй фейсбук-сторінці повідомила українська Омбудсман Людмила Денісова.

Вона повідомила, що люди у військовій формі у масках та зі зброєю увірвалися у двір через огорожу.

“У приміщенні були лише 80-річні батьки дружини Едема Гульнари Бекірової. Окупанти провели обшук усередині будинку, на горищі, у дворі та гаражі. Серед вилученого – папки, блокноти та книги. Під час обшуку російські військові розпитували про Гульнару, яка є заступницею голови Генічеської районної державної адміністрації, членом Меджлісу кримськотатарського народу, та їхню дочку Елеонору, яка є моїм радником з питань кримськотатарського народу, і наполягали на їхньому терміновому поверненні додому”, – повідомила Денісова.

За інформацією Денісової, Гульнара Бекірова зараз у лікарні Києва біля свого чоловіка Едема Бекірова, який “тривалий час перебуває у критичному стані”.

Країна-окупант продовжує вдаватися до переслідувань і залякувань кримських татар. Обшуки суперечать міжнародним нормам і є прямим порушенням статті 5 Конвенції про захист прав людини та основних свобод, згідно з якою кожній людині гарантовано право на особисту недоторканність, та статті 8 Конвенції – право на повагу до приватного і сімейного життя.

Людмила Денісова

Окупаційна влада не повідомляла публічно про обшук в будинку Бекірова на материковій Україні.

Представництво президента України в Автономній Республіці Крим повідомило, що 14 квітня о 05:45 російські війська у кількості не менше 12 машин заїхали до селища Новоолексіївка, розташованого близько 40 кілометрів від адміністративної межі з територією Автономної Республіки Крим.
 
Наразі це селище перебуває в під тимчасовим контролем збройних сил країни-агресора. В’їзд-виїзд його мешканців здійснюється через пости, встановлені російськими окупантами. Окрім захоплення селища у Херсонській області російські війська почали низку незаконних обшуків у представників органів місцевого самоврядування та активістів. У відомстві також повідомили, що окупаційні військові обшукали будинки також інших мешканців Новоолексіївки та інших населених пунктів Генічеського району, а також незаконно затримали кілька представників кримських татар – мешканців Новоолексіївки.
 
Представництво президента закликає об’єднати зусилля задля тиску на країну-агресора, припинити системну політику порушень прав і свобод людини, та відновлення територіальної цілісності України.

Нагадаємо, 14 травня 2020 року незаконний “суд” у Сімферополі відновив розгляд кримінальної справи стосовно Едема Бекірова, якого у вересні 2019 року звільнили із СІЗО в результаті обміну утримуваними громадянами між Україною та Росією.

Звільнення політв’язня Едема Бекірова

Згодом той самий “суд” ухвалив “примусово доставити” активіста на судове засідання. 22 травня незаконний “суддя” ухвалив оголосити Бекірова у розшук.

Розгляд по суті кримінальної справи щодо Едема Бекірова у Сімферополі розпочався 19 лютого 2021 року.

У червні “суд” засудив Едема Бекірова до 7 років позбавлення волі та штрафу у 150 тисяч рублів. Сам Бекіров зазначав, що цей вирок покликаний “залякати народ”.

Денісова засудила вирок Бекірову, закликавши міжнародне співтовариство продовжувати чинити “тиск на Росію”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter