Окупаційна влада планує роздавати на Херсонщині російські паспорти

Дата: 02 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Росія планує видавати паспорти РФ жителям Херсонщинсьої області.

Про такі наміри натякає кремлівський куратор тимчасово окупованого Криму Сергій Аксенов, пише Газета.ру.

За його словами, “більшість жителів регіонів України”, які зараз контролює російська армія, виявили бажання отримати паспорти РФ. 

Аналітик Крим SOS Євгеній Ярошенко переконаний, українці не захочуть отримувати російські паспорти.

По-перше, пояснює він, такі документи не будуть визнані іншими країнами, окрім як самої Росії. Ярошенко нагадує, що відповідно до українського законодавства, навіть якщо людина отримає паспорт країни-агресора, вона все одно залишиться громадянином України з усіма правами та обов’язками.

Ярошенко переконаний, що мирні мітинги мешканців Херсонщини проти озброєних російських солдатів доводять їхнє бажання залишатися громадянами України. 

По-третє, через санкції, введеними проти Росії, українське громадянство надасть набагато більше привілеїв. Зокрема, з паспортом держави-ізгоя вони не матимуть можливості літати рейсами до європейських країн та залишаться без доступу до міжнародних платіжних систем.

Нагадаємо, окупаційні Збройні сили РФ  викрали вже півсотні українських посадовців, активістів, журналістів, священиків. 

За даними Центру прав людини ZMINA, таких людей щонайменше півсотні. Це громадські активісти, журналісти, представники органів місцевого самоврядування та релігійні діячі. 

Наприкінці березня правозахисники та активісти спроєктували їхні світлини на стіну будівлі у Львові, щоб показати – про них знають, пам’ятають і вимагають негайно відпустити. 

Організатори просять усіх відомих людей доєднатися до акції: публікувати фото викрадених у соцмережах із хештегом #TheTaken та вимагати їхнього звільнення.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter