Окупаційна влада Херсонщини захопила краєзнавчий музей у Верхньому Рогачику

Дата: 15 Січня 2024
A+ A- Підписатися

У Верхньому Рогачику Каховського району Херсонщини російська окупаційна влада захопила краєзнавчий музей. Загарбники вже заявили, що збираються “відновити” роботу музею.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Скриншот з відео

Так, 14 січня місцеві проросійські групи в соцмережах поширили відеосюжет про захоплення музею в Верхньому Рогачику. На відео видно, що приміщеннями закладу ходять російські військові, “сенатор” від Херсонщини Ігор Кастюкевич, голова окупаційної адміністрації Верхнього Рогачика Віталій Васютинський і попередня очільниця громади Валентина Бєланова.

У відео Кастюкевич наказує Васютинському відправити на дах працівників ЖКГ, щоб ті спробували відновити електропостачання в музеї. 

Також ставленики окупантів звернули увагу на пошкоджений радянський прапор – “Переможцю соціалістичного змагання”. Вони повʼязують його пошкодження зі “знищенням в Україні спадщини минулого”.

Також окупаційна влада заявила про намір відновити роботу цього музею. Як зазначають у Центрі журналістських розслідувань, музей планують використовувати з пропагандистською метою.

Краєзнавчий музей у Верхньому Рогачику створили 1986 року. У ньому зібрано понад 1300 експонатів. Після ліквідації Верхньорогачицького району краєзнавчий музей підпорядковується місцевій селищній раді. 

Нагадаємо, що в листопаді 2022 року окупанти під приводом “евакуації” розграбували Херсонський художній музей. Їм допомагали деякі співробітники музею, що погодилися співпрацювати з росіянами. Керувала так званою “евакуацією” псевдодиректорка Наталя Десятова, яку херсонці можуть знати як співачку з кафе “Театральне”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter