Російські ЗМІ щодня повідомляють про вивезення мешканців Херсонщини в Росію

Дата: 23 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Створений окупантами сайт “Херсонка.ру” щодня публікує повідомлення про так звану евакуацію мешканців Херсонської області на територію Росії. Згідно з цими публікаціями, в лютому 2023 року вивозили мешканців міст Нова Каховка, Гола Пристань та Олешки, а також селищ Горностаївка і Велика Лепетиха.

Скриншот з російського сайту

Зокрема повідомляють про вивезення людей з маломобільних груп, які не можуть пересуватись самостійно.

“Всіх громадян перевозять у безпечні від обстрілів регіони Російської Федерації”, – йдеться в публікаціях.

Евакуацією нібито займаються співробітники служби МНС РФ та  медики за підтримки призначеного росіянами міністерства транспорту Херсонської області. 

Виправдовують вони свої дії тим, що територія лівобережжя Херсонщини перебуває під регулярним обстрілом з боку українських військових.

Водночас, як повідомляє Генштаб ЗСУ, росіяни самі обстрілюють підконтрольну їм територію Херсонщини:

“З метою формування негативного ставлення до України та дискредитації Збройних сил України серед цивільного населення на тимчасово зайнятій території Херсонської області, противник здійснює артилерійські обстріли підконтрольних їм територій”. 

В Генштабі зазначають, що ураженню піддаються медичні заклади, житлові будинки та заклади освіти.

За словами правової аналітикині Центру прав людини ZMINA Онисії Синюк, через брак інформації не можна прямо назвати це депортацією. Однак точно можна говорити про порушення правил евакуації:

“Переміщення російською стороною цивільного населення з ТОТ Херсонської області має ознаки депортації, враховуючи атмосферу, створену ними на окупованих територіях, та організацію переміщення саме на територію РФ, а не в межах окупованих територій України. Тож можна сказати, що вимогам евакуації за міжнародним гуманітарним правом цей процес не відповідає”.

Вона також зазначає, що переміщення до РФ можливе в крайньому разі, якщо виникає така матеріальна потреба. А її точно немає, бо в Криму за 9 років окупації росіяни вже мали облаштувати систему аналогічну суб’єктам РФ. 

“До того ж під час евакуації людей росіяни не інформують українську сторону про те, кого та куди переміщують, і не відомо, чи був у людей вибір, куди їхати, та в яких умовах цей вибір був зроблений. Тож порушення вимог евакуації очевидне”.

Детальніше про те, як відрізнити евакуацію від насильницького переміщення або депортації, читайте у роз’ясненні.

ZMINA також розповідала про те, як в Циркунах Харківської області росіяни самі обстріляли село та організували показову “евакуацію” під камери пропагандистських ЗМІ.


Центр прав людини ZMINA разом з українськими та міжнародними партнерами документує випадки примусових депортацій на територію Російської Федерації та Білорусі, скоєних під час російської збройної агресії проти України.

Якщо ви стали потерпілим або свідком примусової депортації на територію Російської Федерації або Білорусі, залиште інформацію про себе в онлайн-формі або ж напишіть на електронну адресу iy@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами.

За згодою заявника отримана інформація буде використана для звернень до національних та міжнародних слідчих органів, зокрема до Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідувань подій в Україні, Міжнародного кримінального суду тощо для розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter