Офіс омбудсмена прокоментував останні свідчення про таємні тюрми СБУ

Дата: 29 Серпня 2016
A+ A- Підписатися

Голова Секретаріату Уповноваженого ВР з прав людини Богдан Крикливенко підтверджує існування проблеми з таємними затриманнями в Україні, але під час візитів представники офісу не знаходили в’язнів.

Про це він розповів сьогодні в ефірі “Громадського радіо”, коментуючи сьогоднішню доповідь Amnesty International та Human Rights Watch про подробиці утримання в таємних тюрмах СБУ, отримані після звільнення звідти 13 осіб.

За його словами, 16 осіб із доповіді Amnesty International — це люди, які станом на квітень-травень 2016 року перебували у невстановленому місці.

“Проблема насправді існує. Інформація щодо такого характеру затримань, зникнення людей, утримання їх СБУ в невстановлених місцях була досить давно. Навіть виходячи з фактажу, викладеного у доповіді та листі на ім’я військового прокурора, ми бачимо, що більшість історій стосуються 2014 року. Але, певна річ, подібні зникнення людей були і в 2015 році також. Уповноваженим з прав людини неодноразово вживались заходи з метою фізичного пошуку цих людей. З 2014 року було кілька візитів до управління СБУ в Харківській області, до Краматорська. Але на момент наших візитів, які були без попередження, людей не було знайдено”, – говорить Крикливенко.

За його словами, на сайті Уповноваженого є релізи із фотографіями цих підвальних приміщень, кабінетів, камер, в яких, за інформацією правозахисників, родичів затриманих, утримували людей.

“Ми ці питання пропрацьовували спільно з Міжнародним Комітетом Червоного Хреста, моніторинговою місією ООН, яка працює в Україні. Опитували колег, які є методики пошуку людей в таких ситуаціях у інших країнах”, – зазначає Крикливенко.

Він додав, що не було фактів недопуску працівників Уповноваженого до об’єктів, вони могли хіба зачекати півгодини-годину. На всі офіційні звернення омбудсмена до правоохоронних органів вони отримували відповідь, що інформація не підтверджується і людей, про йдеться у запиті, у них немає.

Нагадаємо, 29 серпня було опубліковано доповідь правозахисників Amnesty International і Human Rights Watch, в якій повідомляється, що з “таємної тюрми” Служби безпеки України звільнені 13 осіб. У доповіді також наводяться свідчення кількох з цих людей.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter