Офіс омбудсмана минулого року отримав 385 повідомлень про дискримінацію

Дата: 01 Серпня 2016
A+ A- Підписатися

За минулий рік до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини надійшло 385 повідомлень про випадки дискримінації, за якими було відкрито провадження.

Про це йдеться у звіті про виконання у 2015 році Плану заходів з реалізації Стратегії діяльності у сфері запобігання та протидії дискримінації в Україні на 2014-2017 роки, підготовленому працівниками Управління з питань дотримання прав дитини, недискримінації та гендерної рівності Секретаріату Уповноваженого.

Крім того, Уповноваженим з метою реалізації повноважень у сфері протидії та запобігання дискримінації здійснюється постійний моніторинг повідомлень у засобах масової інформації та соціальних мережах з метою виявлення ситуацій, що містить ознаки дискримінації. Так, на підставі інформації, отриманої в результаті вказаного моніторингу, Уповноваженим протягом 2015 року було відкрито 53 ініціативні провадження. 

Зокрема, з метою недопущення дискримінації у реалізації права на свободу мирних зібрань за ознаками сексуальної орієнтації та ґендерної ідентичності, Уповноважений вступила у справу як третя особа, яка не заявляє самостійних вимог, на стороні відповідача за адміністративним позовом виконавчого комітету Миколаївської міської ради про обмеження права громадської організації “Асоціація ЛГБТ “Ліга”” на проведення велопробігу.

В результаті суд не задовольнив позов міськради, визнавши, що позивачем не було надано суду достатніх та допустимих доказів того, що публічний захід у формі велопробігу несе в собі небезпеку для громадської безпеки, загрожує життю людей та створює умови для злочинів та заворушень, а доводи щодо створення небезпеки громадському порядку є необґрунтованими.

“Окрему увагу було приділено питанню активізації співробітництва Уповноваженого з організаціями громадянського суспільства, експертною спільнотою щодо перегляду чинних антидискримінаційних норм, що наразі є вкрай актуальним”, – зазначається у звіті.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter