Офіс Омбудсмана виявив у мережі базу з даними понад 50 мільйонів українців

Дата: 13 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

Офіс Уповноваженого Верховної Ради з прав людини виявив у відкритому доступі базу даних жителів України, що може містити майже 53 мільйони записів.

Про це повідомили в Офісі Омбудсмана. 

Фото: Павло Бедняков

Базу даних виявили під час моніторингу мережі. На вебсайті, назву якого не розголошують, експерти знайшли 53 мільйони записів. Серед персональних даних, до яких мали доступ усі охочі, зокрема, ПІБ, дати народження, номери телефонів, населені пункти, вулиці, номери будинків та квартир.

Офіс Омбудсмана вже звернувся до поліції, щоб там внесли відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та вжили необхідних заходів.

Окрім цього, монітори провели перевірку дотримання вимог законодавства у сфері захисту персональних даних Міністерством у справах ветеранів. Вони виявили порушення в організації роботи та винесли припис про їхнє усунення. 

Минулого року в Дніпрі під час перевірки однієї з клінік монітори Ради національної безпеки та оборони виявили витік персональних і медичних даних десятків тисяч пацієнтів. У документах містилися ПІБ клієнтів та працівників клініки, їхні дати народження, адреси проживання, телефони, а також результати проведення ПЛР-тестів і списки хворих на коронавірус. Доступ до баз дозволяв не тільки викрадати дані, але й вносити до них зміни. 

Влітку до парламенту внесли законопроєкт, яким пропонують запровадити багатомільйонні штрафи за порушення у сфері захисту персональних даних, а також надати громадянам так зване право на забуття. Українці зможуть звертатися до інтернет-компаній із проханням знищити певну інформацію про них у мережі, якщо його ухвалять.

ZMINA докладно розповідала про те, як мінімізувати ризики, живучи у світі цифрових технологій, та захистити свої персональні дані. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter