Офіс Омбудсмана отримує скарги про зґвалтування окупантами

Дата: 19 Березня 2022
A+ A- Підписатися

З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну Офіс Уповноваженого з прав людини отримує скарги від українців про статеві злочини російських військових.

Про це йдеться у відповіді Офісу Омбудсмана на запит “Української правди”.

“З початку збройної агресії Росії проти України на “гарячу лінію” уповноваженого надходить інформація про вчинення військовослужбовцями Російської Федерації насильницьких злочинів, у тому числі проти статевої свободи та статевої недоторканості особи”, – пишуть у відомстві.

У Денісової повідомляють, що надалі передають цю інформацію до правоохоронців.

Нагадаємо, з початку війни у соцмережах з’являлися повідомлення про зґвалтування окупантами, котрі захоплювали українські містечка.

Крім того, про зґвалтування росіянами говорив глава Миколаївської ОДА Віталій Кім під час розмови із представниками російського опозиціонера Олексія Навального.

Інформації про подібні злочини росіян в офіційних українських відомствах поки що немає, хоча у перші дні окупації у місті Херсон місцеві ЗМІ повідомляли про десятки скарг українок.

Також у перехоплених українськими захисниками розмовах окупанти хваляться своїм родичам у Росії про випадки зґвалтування.

На початку березня у розмові із британським аналітичним центром глава МЗС України Дмитро Кулеба також розповів про випадки зґвалтування.

Пряма мова Кулеби: “Коли бомби падають на ваші міста, коли солдати ґвалтують жінок в окупованих містах, а ми, на жаль, маємо непоодинокі випадки, коли російські солдати ґвалтують жінок в українських містах, тоді важко, звичайно, говорити про ефективність міжнародного права”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter