Офіс генпрокурора продовжив строки розслідування справи Шеремета до червня

Дата: 31 Березня 2020
A+ A- Підписатися

Офіс генерального прокурора продовжив строки досудового розслідування в справі вбивства журналіста Павла Шеремета ще на два місяці – до 12 червня 2020 року.

Про це повідомляє Громадське з посиланням на прокурора в справі Сергія Зузака.

Термін розслідування подовжили на прохання слідчих поліції. Правоохоронцям треба провести ще близько 20 експертиз щодо підозрюваних Яни Дугарь, Юлії Кузьменко та Андрія Антоненка. За словами прокурора, без їхнього завершення передавати справу до суду зарано. Відомо, що всі троє підозрюваних наразі відмовилися від проходження поліграфа, а також дехто з них від психологічної та антропологічної експертиз.

Проти подовження досудового розслідування виступали адвокати підозрюваних. Вони подавали заперечення щодо цього, наголошуючи, що докази, які б спростовували аргументи захисту, відсутні й сам документ складено з порушеннями.

Захист просив генпрокурора вивчити матеріали досудового розслідування, щоб визначити обґрунтованість підозри, звернувши увагу на те, що:

  • відсутня більш-менш розумна версія мотиву злочину;
  • відсутні будь-які об’єктивні дані, які дають підстави для припущень про знайомство підозрюваного Антоненка з Дугарь, знайомство Кузьменко та Дугарь до 2019 року, причетність до інших злочинів, кульгання Антоненка, зв’язок його майна зі знаряддями злочину;
  • аналіз ходи не є точним методом, що ідентифікує, та не належить до галузі психології, а висновки британського експерта Бірча зроблено з великою кількістю застережень, відсутня англомовна версія британського висновку;
  • зріст Антоненка (180 см) не відповідає зросту особи на відео з місця злочину (170+–5 см), встановленому експертизою №9-2/56Ф від 25.08.2016.

Найближчими днями мають відбутися судові засідання щодо продовження підозрюваним запобіжних заходів, які спливають на початку квітня.

Нагадаємо, один із керівників “Української правди” Павло Шеремет загинув від вибуху вранці 20 липня 2016 року. Йому підклали вибухівку під автомобіль. Наприкінці минулого року правоохоронці повідомили, що затримали трьох підозрюваних у вбивстві: лікарку й волонтерку Юлію Кузьменко, музиканта Андрія Антоненка, військову медсестру Яну Дугарь.

Суд арештував Кузьменко та Антоненка. Дугарь відправили спочатку під цілодобовий, а потім під нічний домашній арешт.

Поліція називала мотивом убивства дестабілізацію ситуації в Україні, однак офіційно в матеріалах справи зазначено, що фігуранти захопились “ультранаціоналістичними ідеями, культивуючи величність арійської раси”, намагалися вбивством привернути увагу до своїх поглядів.

Усі затримані заперечують свою причетність до злочину. Захист Антоненка стверджує, що він вищий за вбивцю. Адвокати Дугарь наполягають, що вона має алібі, підтверджене документами і свідками, а експертиза, на якій ґрунтується підозра, неповна і необ’єктивна. Кузьменко також розкритикувала експертизу.

У січні 2020 слідчі просили Офіс генпрокурора продовжити терміни досудового розслідування вбивства Шеремета до червня 2020 року. Тодішній генпрокурор Руслан Рябошапка заявив, що мають бути зібрані додаткові докази, оскільки наявного обсягу доказів не досить.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter