Один з п’ятьох викрадених мелітопольців, яких “судять” за тероризм у РФ, благав лікарів не рятувати його після катувань

Дата: 18 Липня 2023
A+ A- Підписатися

Фігурантів справи так званої “мелітопольської п’ятірки”, яких викрали та незаконно судять у Росії за “тероризм”, катували російські силовики, а один із затриманих благав лікарів, до яких потрапив після спроби самогубства, не рятувати його. 

Про це розповідає BBC. 

Ігор Горлов, Андрій Голубєв, Олександр Жуков, Володимир Зуєв та Юрій Петров. Фото: Медіазона

У справі, як уже раніше розповідала ZMINA, фігурують: 

  • 36-річний Ігор Горлов
  • 45-річний Андрій Голубєв
  • 44-річний Володимир Зуєв
  • 54-річний Олександр Жуков
  • 62-річний Юрій Петров

Серед них є контрактник ЗСУ, ветеран бойових дій та учасники тероборони. Усі затримані наполягають, що є військовополоненими.

Єдиним, до кого росіяни майже не застосовували катувань, став 62-річний Петров. 

“Люди, які його затримували, побачили, що він не дуже молодий чоловік, і він мав із собою серцеві ліки. Але він, як і всі, не їв і не пив у цьому підвалі”, – розповідає його призначена адвокатка Віра Гончарова.

Усі інші чоловіки зіткнулись із жорстоким поводженням. До лікарні ще в Мелітополі, як встановили журналісти, після знущань потрапив Ігор Горлов.

Уперше про це написали журналісти тамтешнього видання “РІА Мелітополь”, але імені тоді не називали. За їхніми даними, чоловік від знущань хотів укоротити собі віку та зачепив артерію, намагаючись порізати вени, а лікарі, які проводили операцію, робили це під дулами автоматів росіян. 

“Коли через п’ять місяців після цих подій (публікації новини про лікарню в телеграм-каналі. – Ред.) я зустрілася з Ігорем і він мені розповів, що з ним сталося, ця невеличка стаття раптом спливла з глибин пам’яті. Я її довго шукала за різними ключовими словами, здається за словами “просив не рятувати”, саме це особливо запам’яталося, і знайшла, йому її показала, запитала: “Це ж про тебе?” Він подивився, каже: “Так, це був я”, – пригадує адвокатка Марія Ейсмонт

“Мелітопольську п’ятірку” офіційно звинувачують за статтями щодо участі в терористичній організації та акті міжнародного тероризму. Разом їм загрожує до 25 років позбавлення волі.

Нагадаємо, що “мелітопольська п’ятірка” не перші викрадені росіянами українці, яких тепер намагаються судити в РФ. 

Так, нещодавно почали “суд” над 22 військовими з “Азову”, яким закидають тероризм, а також намагаються запроторити за ґрати військовополоненого Антона Чередника. Російська прокуратура звинувачує його в буцімто розстрілі цивільного під Маріуполем. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter