Обвинувачуваного в держзраді блогера Василя Муравицького оголосили в міжнародний розшук

Дата: 28 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

У Житомирі Корольовський райсуд задовольнив клопотання прокурора та оголосив у міжнародний розшук обвинувачуваного в державній зраді блогера Василя Муравицького.

Про це пише Укрінформ.

Василь Муравицький. Скриншот з відео

Під час засідання суддя, який головує, Сергій Франчук повідомив, що на електронну адресу суду вкотре надійшло клопотання від імені обвинувачуваного Муравицького без електронного цифрового підпису. У ньому зазначено, що підозрюваний перебуває на території Фінляндії, але точна адреса не вказана. Також він просить розпочати судовий розгляд з початку та просить відводу прокурора Вадима Левченка.

Як наголосив прокурор, документи, які надходять від Муравицького без його електронного підпису, не можуть бути враховані судом. Левченко додав, що підтримує своє клопотання про оголошення обвинувачуваного в міжнародний розшук та обрання щодо нього запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, надане під час минулого судового засідання.

Своєю чергою адвокатка Муравицького Марина Шолодько наполягала, що оголошення його в розшук та обрання щодо нього запобіжного заходу є передчасним. На її думку, спочатку треба задовольнити клопотання щодо відводу прокурора. Проте суд це клопотання не підтримав.

Захисниця припустила, що Муравицький може мати статус політичного біженця на території Фінляндії, тому “не може висвітлювати свого електронного підпису”.

Василя Муравицького затримали в Житомирі 2 серпня 2017 року. Згодом СБУ оголосила йому про підозру в державній зраді. За даними слідства, журналіст із 2014 року писав матеріали на замовлення російських державних інформагентств. Сам Муравицький пізніше розповідав, що співпрацював з інформагентством Россия Сегодня і вів колонку на сайті “Украина.ру”. Чоловікові загрожує 15 років в’язниці.

Спочатку чоловік перебував під вартою, проте надалі йому поступово послаблювали запобіжний захід.

Згідно з інформацією Держприкордонслужби, 10 червня 2021 року Муравицький залишив територію України й виїхав до Фінляндії, де перебуває зараз. На час виїзду з країни до нього був застосований запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання.

У грудні 2017 року Amnesty International визнала Муравицького “в’язнем сумління”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter