Обвинувачений у тортурах екс-співробітник СБУ подав до суду на видання “Ґрати”

Дата: 29 Травня 2021
A+ A- Підписатися

Колишній співробітник СБУ Дмитро Кузька подав судовий позов проти видання “Ґрати” і кореспондентки видання Ганни Соколової за згадки його імені у статті про катування мешканця Донецька.

Про це повідомляє головред видання “Ґрати” Антон Наумлюк у своєму фейсбуці.

Малюнок: В’ячеслав Юрченко, “Ґрати”

Отримали повідомлення разом з позовом, до вечора сформулювали позицію редакції. Узгодимо її з усіма відповідачами і 23 червня в Київському райсуді Харкова о 12:40 – підготовче засідання“, – написав Наумлюк.

Крім того, Кузька подав позов проти адвокатського об’єднання “Рух” і трьох адвокатів у справі. Чоловік наполягає, що згадка його імені в статті завдала йому моральної шкоди.

У своєму матеріалі, журналістка Ганна Соколова написала про загибель жителя Донецька Олександра Агафонова восени 2014 року. Його затримали на блок-посту на виїзді з Ізюма Харківської області, через підозру у співпраці з бойовиками, і доставили в ізюмський райвідділ поліції.

Щоб допитати Агафонова, з Краматорська приїхали двоє співробітників Служби безпеки України – капітан Дмитро Кузька і підполковник Юрій Пухов. Вони відвезли Агафонова до ізюмського відділ СБУ і через три години повернули його в райвідділ поліції. Там затриманому стало погано і працівники поліції викликали швидку. Але Агафонова не врятували – медпрацівники зафіксували смерть від численних травм голови та всього тіла.

Військова прокуратура сил антитерористичної операції висунула проти Кузьки й Пухова звинувачення у перевищенні влади або службових повноважень співробітниками правоохоронних органів, що спричинило серйозні наслідки. Також їх звинуватили у тортурах та залишенні в небезпеці, що спричинило смерть людини.

Обвинувачені заперечують провину.

У 2014 році Дмитра Кузьку і Юрія Пухова відсторонили від роботи в СБУ на час розслідування. Потім керівництво СБУ звільнило Кузьку, не продовживши з ним контракт.

У вересні 2019 року, після декількох спроб, справу почали слухати в Орджонікідзевському райсуді Харкова. Однак досі процес перебуває на підготовчій стадії.

Стаття Ганни Соколової про цю справу і судовий процес була опублікована на сайті видання “Ґрати” 6 травня 2020 року. У ній журналістка описала обставини справи і судовий процес, представивши позиції всіх сторін, в тому числі обвинувачених.

Однак Дмитро Кузька, не пред’являючи претензій до змісту статті, наполягає на необхідності заборони згадки його імені серед обвинувачених до винесення рішення суду. Він вважає, що в статті міститься фактичне твердження про скоєння ним ряду злочинів, за якими ще не було винесено судових рішень.

Він також стверджує, що публікація викликала у нього “щоденні думки і переживання щодо опублікованої інформації, настороженість, тривогу …, тяжкість виконання щоденних обов’язків, переживання психологічного дискомфорту” та інші негативні реакції. Тепер колишній співробітник СБУ вимагає компенсацію у розмірі 100 тисяч гривень.

Редакція вважає, що попередню оцінку діяльності зазначених в статті осіб дала НЕ авторка статті, не допустила тверджень їхньої вини, а управління СБУ в Харківській області, яке усунуло обвинувачених від роботи; а також органи слідства і прокуратура, яка представляє обвинувачення. При цьому остаточну оцінку звинуваченням може дати тільки суд, справедливості від якого потерпіла сторона – батько загиблого, домагається з травня 2016 року“, – зазначають представники видання.

Редакція “Ґрати” має намір представити свою позицію в суді, погодивши її з іншими відповідачами.

Фотографія обкладинки: “Ґрати” 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter