Обвинувачення просить російський суд ув’язнити фігурантів другої справи “Хізб ут-Тахрір” до 21 року

Дата: 31 Серпня 2020
A+ A- Підписатися

Так званий прокурор Євген Колпіков, виступаючи на дебатах у російському суді, попросив суддів визнати винними фігурантів другої бахчисарайської групи “Хізб ут-Тахрір” і призначити їм терміни ув’язнення в колонії суворого режиму.

Про це інформує видання “Ґрати“. 

Політв’язні зі своїми адвокатами

“Прокурор” просить Марлену Асанову 20 років суворого режиму і штраф у 800 тисяч рублів, Меметову Белялову – 21 рік, Тимуру Ібрагімову – 20 років. Цих кримських татар обвинувачення розглядає як організаторів осередку ісламської партії.

Водночас для Сервера Зекір’яєва просять 15 років, Серверу Мустафаєву – 17, Сейранову Салієву – 19, Ернесу Аметову – 17 років і шість місяців, Едему Смаїлову – 17 з половиною років.

Крім цього, прокурор попросив призначити їм обмеження свободи після відбування покарання, а саме заборонити їм перебування в публічних місцях і зобов’язати прибувати в “поліцію” для реєстрації двічі на місяць.

Як відомо, на минулому засіданні суд несподівано оголосив про припинення слідства і перехід до дебатів сторін. Підсудні відмовилися давати свідчення до розгляду всіх їхніх клопотань. Суд сприйняв це як відмову виступати загалом.

Під час засідання суддя, що головує, Різван Зубаїров не дозволив адвокатові Тарасу Омельченку заявити клопотання. 

“Прокурор” Євген Колпіков навів у питанні таких організацій, як “Хізб ут-Тахрір”, аналогію з живим організмом, який може працювати правильно і неправильно. “Хізб ут-Тахрір”, за його словами, використовує довірливих мусульман у своїх цілях.

Він перелічив висловлювання підсудних під час засідань і зауважив, що, коли вони згадували про депортацію, ставили свій народ вище за інші.

Під час засідання він переказав свідчення оперативника ФСБ Миколи Артикбаєва, який виявив і прослуховував збори членів осередку “Хізб ут-Тахрір” та не встановлених слідством осіб.

Колпіков у своїй промові переказав висновки експертів Центру лінгвістичної експертизи, які аналізували розшифрування прослуховування розмов мусульман у мечеті.

Наукове обґрунтування висновку незалежного фахівця Олени Навожилової, яка розкритикувала експертизу ФСБ, прокурор назвав надуманим.

Південний окружний військовий суд у російському місті Ростові-на-Дону оголосив перерву. Наступне засідання відбудеться 1 вересня. 

Нагадаємо, Тимура Ібрагімова, Марлена Асанова, Мемета Белялова, Сейрана Салієва, Сервера Зекір’яєва й Ернеса Аметова співробітники ФСБ затримали 12 жовтня 2017 року. Всі вони учасники “Кримської солідарності” – об’єднання адвокатів, родичів політв’язнів та активістів, яке допомагає кримчанам, що зазнали переслідувань з політичних або релігійних мотивів.

Едема Смаїлова та координатора “Кримської солідарності” Сервера Мустафаєва затримали пізніше – 22 травня 2018 року.

За версією слідства, всі громадяни України перебували в одному осередку ісламської партії “Хізб ут-Тахрір“, забороненої 2003 року в Росії, але легальної в Україні та більшості європейських країн.

 
Марлена Асанова, Тимура Ібрагімова та Мемета Белялова окупаційні силовики звинувачують в “організації діяльності терористичної організації” за ч. 1 ст. 205.5 Кримінального кодексу РФ. Санкція статті передбачає покарання від 15 років колонії до довічного ув’язнення.
 
Решту обвинувачують в участі в терористичній організації за ч. 2 тієї ж ст. 205.5 КК РФ з можливим покаранням від 10 до 15 років ув’язнення. Усім вісьмом також інкримінують підготовку до насильницького захоплення влади за ч. 1 ст. 30, ст. 278 КК РФ.
 
Усі підсудні відкидають звинувачення окупаційної влади й стверджують, що їх переслідують з політичних та релігійних мотивів.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter