Обвинувачені у викраденні майданівців Луценка та Вербицького можуть вийти на свободу

Дата: 06 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

Обвинувачені у викраденні активістів Євромайдану Ігоря Луценка та Юрія Вербицького 7 серпня можуть вийти на свободу. 

Про це повідомили в Адвокатській дорадчій групі. 

Сергій Мисливий та Іван Навотний у суді. Фото: Громадське

Сергія Мисливого та Івана Навотного підозрюють в участі у злочинній організації, яку створили для вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів, безпосередньо викраденні і катуванні Юрія Вербицького та Ігоря Луценка, а також перешкоджанні мирним зібранням. Окремо Мисливому інкримінують вбивство Вербицького.

Як розповіли адвокати потерпілих, 7 серпня спливає запобіжний захід для обох чоловіків. Ще у липні Білоцерківський суд, який розглядає справу, ініціював зміну підсудності, але апеляційний суд повернув справу назад. Проте призначені після цього засідання так і не відбулись, адже дві третини колегії суддів знаходяться у відпустках. 

“З відпустки нікого не відізвали. Повторний перерозподіл не провели”, – зазначають адвокати. 

Вбитий у січні 2014-го активіст Євромайдану Юрій Вербицький. Фото: з відкритих джерел

Оскільки термін запобіжного заходу для Мисливого та Навотного спливає, а засідання так і не відбулось, вони можуть вийти на волю.

Сергія Мисливого правоохоронці затримали лише в березні 2020-го, через шість років після вбивства Вербицького. Весь цей час чоловік переховувався від слідства під фальшивими іменами та паспортами. Під час затримання він назвався прізвищем Біліченко, а за підробленими документами за роки переховування навіть декілька разів перетинав кордон.

Декілька місяців переховувався від слідства й Навотний. 

На початку року адвокати вже повідомляли про ризик виходу Мисливого та Навотного з-під варти, але тоді суддям вдалось владнати ситуацію. 

Нагадаємо, що рано-вранці 21 січня 2014 року група тітушок викрала активістів Ігоря Луценка та Юрія Вербицького з лікарні та вивезла до лісу за Києвом. Чоловіків катували, однак згодом зловмисники відпустили Луценка, який зміг вийти з лісу та зателефонувати друзям. Того ж дня Юрія Вербицького знайшли мертвим.

За сім років за звинуваченнями в злочинах, скоєних проти учасників Революції гідності, набув чинності лише 21 вирок. Затягування судами розгляду матеріалів у справах Майдану в Офісі генерального прокурора називають тенденцією.  

Фотографія обкладинки: Громадське 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter