ОБСЄ посилює свою присутність на Херсонщині через окупацію Криму

Дата: 19 Січня 2021
A+ A- Підписатися

Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ посилила свою присутність на Херсонщині, щоб відстежувати події в тимчасово окупованому Росією Криму.

Про це повідомляє “Крим.Реалії” з посиланням на очільницю ОБСЄ, міністерку закордонних справ Швеції Енн Лінде та міністра закордонних справ України Дмитра Кулебу.

Енн Лінде

Наразі спостерігачі ОБСЄ “непрямо” відстежують події, які відбуваються в Криму. Відстеження охоплює моніторинг діяльності на пункті пропуску “Чонгар” та східному пункті пропуску “Каланчак”.

За словами Кулеби,  СММ ОБСЄ в Україні має почати дистанційний моніторинг ситуації в Криму, оскільки це питання вже “перезріло”. Він також запросив Швецію приєднатися до ініціативи “Кримська платформа”.

“Ми зараз перебуваємо на стадії розсилки офіційних запрошень для лідерів інших держав на саміт “Кримської платформи”, тому, поки ми не зберемо список офіційних підтверджень, я не коментуватиму конкретні країни, які вже погодилися брати участь у саміті. Але та робота, яку ми проводимо з іншими країнами з роз’яснення цілей “Кримської платформи” та її формату, демонструє, що ця ініціатива отримує все більше підтримки”, – заявив Кулеба журналістам.

Раніше в Офісі президента України заявили, що саміт “Кримської платформи” щодо деокупації півострова відбудеться 23 серпня цього року.

У липні 2020 року командувач Військово-морських сил України Олексій Неїжпапа заявив, що війська РФ можуть спробувати прорватися з окупованого Криму до Херсонщини, щоб дати можливість пустити воду з Дніпра Північно-Кримським каналом.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter