Обмеження ретрансляції іноземних каналів має передбачатися законодавством – голова асоціації провайдерів

Дата: 07 Лютого 2022
A+ A- Підписатися

Порядок обмеження ретрансляції іноземних телеканалів на території України має бути передбачений законодавством України відповідно до статті 10 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Таку думку в коментарі “Детектору медіа” висловила голова правління Асоціації правовласників та постачальників контенту Наталія Клітна.

Джерело: telekritika.ua

Вона звернула увагу на те, що новий Порядок формування переліку програм іноземних телерадіоорганізацій, затверджений 2021 року регулятором і зареєстрований Міністерством юстиції України 19 січня 2022-го, надає Нацраді з питань телебачення та радіомовлення право визнавати програму такою, зміст якої не відповідає вимогам Європейської конвенції про транскордонне телебачення та статті 42 Закону “Про телебачення і радіомовлення”.

На переконання Клітної, таке право має бути врегульоване на законодавчому рівні.

За її словами, обмеження трансляції та ретрансляції іноземних супутникових телеканалів телевізійних мовників в Україні розглядаються “як втручання у сферу прав, забезпечених ст. 10 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року, яка є частиною законодавства України”.

Вона нагадала, що Верховний Суд України 30 грудня 2021 року повернув касаційну скаргу Нацради на рішення 6-го апеляційного суду Києва, що визнав протиправним та скасував рішення про вилучення російського телеканалу RTVІ з Переліку іноземних програм, зміст яких не відповідає вимогам Європейської конвенції про транскордонне телебачення і законодавства України.

Тоді колегія суддів дійшла висновку, що в пункті 1 оскаржуваного рішення відповідач безпідставно визнав зміст іноземної програми RTVI таким, що не відповідає вимогам конвенції, оскільки відповідними повноваженнями відповідач не наділений, уточнила Клітна.

Порядок формування переліку програм іноземних телерадіоорганізацій, що ретранслюються, Нацрада з питань телебачення і радіомовлення затвердила 18 листопада 2021 року.

Переглядати перелік регулятор почав після відповідної пропозиції першого заступника голови Нацради Валентина Коваля. Він вважав перегляд правил адаптації іноземних каналів актуальним, оскільки до українського ефіру найчастіше потрапляють російськомовні канали.

Згідно з оновленим порядком, ухваленим регулятором, визначається механізм ретрансляції іноземних телеканалів на території України, передбачений законодавчими нормами. Зокрема, “іноземні телерадіоорганізації, програми яких на момент набрання чинності цього порядку включені до переліку, протягом шести місяців з дня набрання чинності цього порядку оновлюють інформацію та документи, на основі яких приймалося рішення про включення до переліку”.

Для іноземних телеканалів важливим стало питання, чи впроваджуватиметься така “переадаптація” щодо них. За словами члена Нацради Максима Онопрієнка, новий перелік не формуватиметься. Проте кожен правовласник або уповноважений представник мають упродовж шести місяців після того, як порядок набере чинності, надати документи щодо кожного каналу з цього переліку.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter