Обіцяні компенсації родинам загиблих від ковіду медиків виплачують повільно через бюрократію – міністерка

Дата: 21 Грудня 2020
A+ A- Підписатися

Повільне призначення компенсації родинам померлих від коронавірусу медиків відбувається через бюрократичні складнощі. 

Про це в ефірі каналу “Україна 24” повідомила міністерка соціальної політики Марина Лазебна.

Слова міністерки – з 11-ї хвилини відео

Наразі медиків, які померли внаслідок коронавірусу, прирівняли до військових, смерть яких настала на службі. У разі смерті медпрацівників їхнім родинам мають виплачувати компенсацію в 750-кратному розмірі прожиткового мінімуму, однак, за словами Лазебної, наразі виплати отримали 53 сім’ї, але померли понад 300 медиків.

“Розумієте, коли система не працювала в такому режимі, вона сьогодні, звичайно, дуже неповоротка. Тому ось ця довга історія бюрократична, з цими комісіями, ускладнює процес допомоги сім’ям загиблих медиків. Герої, а складності є. Я це визнаю”, – сказала міністерка. 

Для виплати компенсації спеціальна комісія має провести розслідування, однак станом на листопад її члени встигли розглянути менш ніж половину випадків. Серед родин, що не отримали компенсацію, сім’я 52-річного лікаря Олега Гайда, який помер від ускладнень, спричинених ковідом, у червні. Як розповідали раніше в Bihus.info, дві комісії підтвердили зараження Гайда на роботі, однак Фонд соцстрахування відмовився платити й через суд оскаржує їхнє рішення.

Відомо, що родини медиків не отримують компенсацію не тільки через повільну роботу відповідальної комісії, але й через те, що адміністрації деяких лікарень неохоче фіксують причиною смерті працівників саме через коронавірус. 

Нагадаємо, що медики входять до пріоритетної групи вакцинування від коронавірусу. Разом з ними першими від ковіду в країні мають щепити військових, освітян, людей похилого віку та осіб, які мешкають у соцзакладах. За оцінками МОЗ, до повного переліку входять понад 20 мільйонів українців.

Фотографія обкладинки: Інформатор

 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter