У Ковелі активісти “Сокола” розповсюджують антиромські листівки, які підбурюють до ворожнечі

Дата: 20 Лютого 2020
A+ A- Підписатися

У Ковелі активісти парамілітарної організації “Сокіл” розповсюджують листівки дискримінаційного змісту щодо ромського населення. Зокрема, у них ідеться про те, що “роми забруднюють місто, використовують дітей для шахрайства, дурять людей, крадуть сумки, гаманці та телефони”. 

Про акцію повідомляє сама організація на своїй сторінці у фейсбуку. 

❗БУДЬМО УВАЖНИМИ❗Лояльне ставлення до циган та бездіяльність правохоронних органів до злочинної діяльності цих осіб…

Опубліковано ВГО "Сокіл" Волинь Понеділок, 17 лютого 2020 р.

 

“17 лютого активісти ковельського осередку ВГО “Сокіл” провели інформаційну акцію: розвісили постери та, спілкуючись із ковельчанами, намагалися донести наслідки подальшого лояльного ставлення до цих осіб [ромів – Ред.]”, зазначається в публікації. 

У листівках “Сокіл” також закликав мешканців міста не допомагати ромам та не спілкуватися з ними. Внаслідок цього, йдеться в роздруківках, роми мають “зникнути з вулиць”:

“Асоціальні та небезпечні жебраки не забруднюватимуть наше місто”.

Водночас, за словами Ольги Веснянки, правозахисниці, консультантки Ромської правозахисної групи, тренерки поліції з тематики злочинів на ґрунті ненависті щодо ромів, такі матеріали розпалюють міжнаціональну ворожнечу. 

“Вони є особливо небезпечними, оскільки можуть підбурювати до насильницьких дій, конфліктів у громадах. Так, нападам на ромські поселення, які відбулися минулого року, зазвичай передували подібні промови в інтернеті, ксенофобні заяви та ілюстрації”, – пояснює експертка в коментарі виданню ZMINA.

Веснянка зазначає, що на такі дискримінаційні заклики повинні відреагувати правоохоронці, а Уповноважена Верховної Ради з прав людини має їх публічно засудити. 

Правозахисниця нагадує, що три роки організація “Сокіл” в Одесі заявляла про розповсюдження подібних листівок у місті. 

На думку В’ячеслава Ліхачова, керівника Групи моніторингу прав національних меншин, такі листівки підпадають під дію статті 161 Кримінального кодексу:

“Вони розпалюють міжнаціональну ворожнечу, і жодного іншого “наміру” в діях їхніх виробників і розповсюджувачів немає. У листівці однозначно стверджується зв’язок між етнічною належністю і злочинною поведінкою. І це не той випадок, коли можна сказати, що автори листівки “попереджають” про дії злочинної групи, – текст однозначно спрямований проти всіх, хто належить до конкретного етносу. Заголовок проголошує: “Обережно, цигани!”, а біля логотипу повідомляється, що “Сокіл” піклується про безпеку “українців”. Очевидно, що “циган” у цьому дискурсі виводять за рамки спільності “українці”, ба більше – вони повинні кудись “зникнути” з “наших” вулиць”.

Нагадаємо, 23 червня 2018 року невідомі в масках напали на тимчасовий ромський табір у лісовому масиві на околиці Львова, де проживали 14 осіб – 10 дорослих та чотири дитини. Унаслідок нападу загинув 23-річний Давид Пап, четверо чоловіків дістали поранення. Пізніше поліція Львівщини повідомила про те, що затримала дев’ять осіб, причетних до вбивства. Ними виявились учні двох львівських шкіл з ультраправої організації “Твереза та зла молодь”.

Також у 2018 році відбулася низка нападів на ромські поселення. Так, 23 травня на Тернопільщині група молодиків спалила ромський табір. 9 травня в селищі Рудне, поблизу Львова, ромське поселення спалили невідомі. 22 квітня в Києві учасники праворадикальної громадської організації “С14” вигнали ромів з табору на Лисій горі, а також спалили їхні речі та намети. 7 червня представники “Національних дружин” Києва знищили ромський табір, що був розташований у Голосіївському парку. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter