НСЗУ: Незаконно стягнені за операції кошти повертатимуть пацієнтам

Дата: 21 Серпня 2020
A+ A- Підписатися
Національна служба здоров’я реагуватиме на скарги пацієнтів, з яких лікарні незаконно стягують кошти на проведення операцій за скеруванням, та звертатиметься до правоохоронців для усунення порушень.
 
Про це повідомляють у Центрі журналістських розслідувань.
 

Директорка департаменту комунікацій НСЗУ Тетяна Бойко зазначила, що в разі вимагання в лікарнях коштів за проведення операцій від пацієнтів, що мають скерування, пацієнти можуть скаржитися на гарячу лінію служби здоров’я.

“Якщо така ситуація в пацієнта трапляється, то можна зайти на сайт НСЗУ й оформити там офіційну скаргу. На першому етапі ми пишемо офіційні запити до лікувального закладу, до органів місцевого самоврядування. Якщо обставини підтверджуються, ми маємо право звернутися до правоохоронних органів, щоб відпрацювати цю скаргу”, – пояснила вона.

За словами Бойко, поліція відкриває кримінальні провадження, а незаконно взяті кошти вдається повернути пацієнтам:

“Уже 14 пакетів документів, що ґрунтуються на скаргах пацієнтів, подано до національної поліції. Більш ніж 300 запитів пацієнтів ми направили до різних інстанцій. І в нас уже є приклади, коли було повернуто кошти пацієнтам і коли було відкрито кримінальні справи проти лікувальних закладів”.

Нагадаємо, що медична реформа в Україні розпочалась у 2018 році зі змін первинної ланки. Відтоді пацієнти почали обслуговуватися в сімейного лікаря, терапевта або педіатра, якого обрали самостійно. Медичний заклад, у якому працюють ці лікарі, почав отримувати пряму річну оплату за обслуговування кожного пацієнта, що уклав з ним договір. Із 2020 року вся система охорони здоров’я в Україні має перейти на прямі оплати від Національної служби здоров’я.

На початку року в МОЗ оприлюднили перелік медичних послуг, які українці можуть гарантовано отримати безоплатно. Серед них, зокрема, фізіологічні пологи, інтенсивна терапія для передчасно народжених, а також послуги для ранньої діагностики онкозахворювань.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter