Новий штам коронавірусу “Омікрон” може спричинити нові хвилі захворювання – ВООЗ

Дата: 27 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

ВООЗ та уряди різних країн стурбовані появою нового штаму коронавірусу B.1.1.529 з великою кількістю мутацій. Донедавна випадки зараження ним були тільки в одній провінції ПАР, але в останню добу ще по одному хворому виявили в Гонконгу та Ізраїлі.

Про це повідомляє The Guardian та Finacial Times.

Фото: GETTY IMAGES

Всесвітня організація охорони здоров’я назвала новий штам коронавірусу “Омікрон” та визнала його таким, що викликає занепокоєння. Це вже п’ятий варіант, що непокоїть ВООЗ. Про це йдеться у повідомленні організації.

Загрозливість нового штаму B.1.1.529 оцінювала технічна консультативна група з еволюції коронавірусу. Вперше про “Омікрон” ВООЗ повідомили 24 листопада.

Спочатку його виявили у Ботсвані, а потім у Південній Африці, Ізраїлі та Гонконгу. Наразі у Південній Африці зафіксували близько 100 випадків інфікування новим варіантом.

У ВООЗ кажуть, що цей варіант має велику кількість мутацій, а попередні дані свідчать про підвищений ризик повторного зараження людини, яка вже перехворіла на COVID-19.

Новий штам має 32 мутації в білку-“шипі” коронавірусу, за допомогою якого вірус проникає в клітини та розмножується. Частина вакцин діє так, що доставляє в клітини ген із закодованим білком-“шипом”, клітина синтезує цей білок, а організм людини виробляє імунну відповідь. Науковці занепокоєні, що нові мутації можуть погіршити ефективність вакцин проти COVID-19.

Наразі тривають дослідження нового штаму. Поки немає інформації, що “Омікрон” більш заразний та викликає тяжкий перебіг захворювання.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter