Новий закон робить вищу освіту недоступною для малозабезпечених

Дата: 08 Вересня 2015
A+ A- Підписатися

Експерти виявили недоліки нового закону “Про вищу освіту”, що діє з 1 січня 2014 року.

Як повідомляє кореспондент Центру інформації про права людини, його ухвалення пов’язують з досить високими очікуваннями від нової системи освіти, однак за рік експерти виявили слабкі місця в його виконанні.

За словами Вікторії Мулявки, аналітика Центру соціальних і трудових досліджень, прийняття такого закону в цілому – прогресивне явище, але поки що він працює недосконало. Наприклад, цього року фінансування вишів здійснювалося не цілком прозоро: вже після початку вступної кампанії 21 липня Міністерство освіти і науки вирішило додати 3000 бюджетних місць, 10% з яких – у столиці. 

На думку експертки, при створені додаткових місць керувалися принципом престижності вишів. Додаткове бюджетне фінансування для найкращих університетів не є цілком справедливим. Через це постраждають університети в маленьких містах, викладачі там можуть втратити робочі місця, це може суттєво вплинути на доступ до освіти незабезпечених категорій населення, які не можуть переїхати до столиці за освітою.

Також були запроваджені зміни в розподілі стипендій. Раніше стипендії отримували всі студенти бюджетної форми навчання. Зараз призначення стипендій відбувається за рейтинговим принципом – кошти отримають 75% кращих студентів. МОН вважає, що стипендію мають отримувати лише ті студенти, яким дійсно потрібні гроші.

Нововведення не гарантує, що студенти з малозабезпечених родин не попадуть в ті 25%, які стипендію не отримують“, – каже Вікторія Мулявка.

Експерти наголошують, що система, яка дозволяє отримувати вищу освіту лише дітям з заможних родин, є шкідливою, і всі діти повинні мати рівний доступ до освіти. Успішне складання ЗНО досить часто залежить від соціально-економічних факторів: гарна школа, можливість винаймати репетитора. Соціально незахищені прошарки населення фактично втрачають шанс на безкоштовну освіту.

“Важливо, щоб освітня система дозволяла дітям з різних прошарків реалізовувати свій талант”, – підкреслює Володимир Іщенко, соціолог, заступник директора Центру соціальних і трудових досліджень. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter