Нова стратегія уряду не спрацює без реформи “прописки” – експертка

Дата: 21 Жовтня 2019
A+ A- Підписатися

Нова програма діяльності Кабінету Міністрів на п’ять років може не спрацювати, якщо не провести реформу “прописки”.

Про це в колонці для “Української правди” пише Людмила Янкіна, експертка Центру прав людини ZMINA.

Янкіна наголошує, що низка заходів, запланованих урядом, будуть заблоковані через радянську систему “прописки”, досі чинну в Україні.

Так, за словами експертки, неможливо досягти ефективного надання комунальних послуг, оскільки частина з них досі прив’язана до кількості зареєстрованих мешканців будинку. З огляду на те що не менш ніж 7 мільйонів людей в Україні (12% населення) живуть не за місцем реєстрації, неможливо об’єктивно планувати комунальне господарство. 

Так само без реформи “прописки” неможливо досягнути рівного доступу до освіти для дітей. Як зауважує Янкіна, сьогодні система освіти дискримінує дітей, які живуть не за місцем реєстрації. Наприклад, Київміськрада встановила, що діти з “київською пропискою” мають пріоритетне право на вступ до освітніх закладів столиці.

Допоки доступ до освіти залежатиме від “прописки”, про рівність годі й говорити, переконана Янкіна.

Нереформована система реєстрації може заблокувати й ефективне надання соціальної допомоги. Адже деякі пенсії, субсидії так само необґрунтовано прив’язані до зареєстрованого місця проживання. Як підкреслює Янкіна, Пенсійний фонд має електронний реєстр, тому така прив’язка взагалі позбавлена сенсу.

“Прописка” може завадити планам уряду залучити активну молодь до суспільного життя. За даними дослідження “Система реєстрації місця проживання в Україні”, лише 21% опитаних, що проживають не за “пропискою”, ходять на збори мешканців і тільки 27% – облаштовують територію.

Люди, що живуть не там, де зареєстровані, відчувають обмеження в можливості бути повноцінними членами громади. Якщо уряд дійсно хоче бачити молодих людей учасниками суспільного життя, треба переглянути принцип членства в територіальних громадах, йдеться в матеріалі.

Чинна система реєстрації також негативно впливає на життя мешканців окупованих територій, особливо в частині надання адміністративних послуг. Уряд у своїй програмі прагне реінтегрувати жителів окупованих територій. Однак сьогодні вони не можуть навіть отримати реєстрацію місця проживання там, де реально живуть.

Експертка додає, що уряд має зважати на високий рівень мобільності людей та велику кількість радянських, “морально застарілих” процедур”:

Реєстрація місця проживання повинна бути такою, яка реально відображатиме міграційні процеси в країні. Без цього Кабмін не зможе навіть оцінити, чи вдалося досягти запланованих показників. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter