Жодних більше “ввічливих людей” та “внутрішнього конфлікту”: Зеленський підписав закон про протидію російській пропаганді

Дата: 16 Березня 2022
A+ A- Підписатися

Президент Володимир Зеленський підписав закон щодо заборони виготовлення та поширення інформаційної продукції, спрямованої на пропаганду дій Росії.

Про це повідомили на сайті парламенту. 

Перша сторінка закону, опублікованого на сайті парламенту

З відповідною ініціативою ще в лютому минулого року виступила низка депутатів, зокрема колишній президент Петро Порошенко, Ірина Геращенко, Микола Величкович, Володимир В’ятрович, Софія Федина, Іванна Климпуш-Цинцадзе та інші. Рада ухвалила документ цьогоріч 3 березня. 

“Цей проєкт… внесли ще рік тому. Але лише зараз, в умовах повномасштабної російської агресії, його необхідність стала очевидною для всього парламенту… Воєнний час потребує швидких і жорстких дій. Сьогодні український парламент єдиний, як єдиний весь український народ”,пояснював після ухвалення документа В’ятрович.

Відтепер через суд можливо припинити діяльність релігійних організацій, громадських об’єднань та політичних партій, які виправдовують чи заперечують збройну агресію Росії проти України. Цю агресію не можна називати, наприклад, “внутрішнім конфліктом” чи “громадянською війною / конфліктом”.

Під санкції можуть потрапити й ті організації, об’єднання та партії, які прославляють і звеличують окупантів та бойовиків, називаючи їх “повстанцями”, “ополченцями” чи “ввічливими військовими людьми”.

Нагадаємо, що раніше президент Зеленський звертався до так званих журналістів російських державних медіа, які поширюють пропаганду щодо України та виправдовують воєнні злочини РФ. У своїй промові він наголосив, що воєнні злочини неможливі без допомоги пропагандистів, а тому їх чекатиме покарання як співучасників. 

ZMINA дослідила історії двох нацистських пропагандистів, яким після Другої світової довелося відповідати за скоєне. Їхні історії ви можете прочитати за покликанням.

Фотографія обкладинки: Denis Sinyakov / AFP

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter