Німецька розвідка підтверджує участь у війні проти України російських праворадикалів та неонацистів

Дата: 22 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Німецька розвідка надала журналістам інформацію про те, що у лавах збройних сил Росії у війні проти України беруть участь члени російських праворадикальних і неонацистських організацій.

Про це повідомляє Spiegel з посиланням на конфіденційний документ Федеральної розвідувальної служби, наданий журналістам.

Фото: Shutterstock

Видання зазначає, що у документі йдеться про участь у війні проти України членів щонайменше двох праворадикальних угруповань – “Імперський легіон” та ДШРГ “Русич”. Видання стверджує, що щонайменше з однією особою праворадикальних поглядів Кремль співпрацює для своїх цілей.

У документі не наводять оцінок того, скільки представників таких організацій можуть бути залучені до війни проти України, але публікують назви окремих підрозділів як-от “Імперський легіон”, який вже воював в ОРДЛО у 2014-2015 роках, та має свою базу підготовки у Санкт-Петербурзі.

Заступника керівника цього угруповання Дениса Гарієва нібито ліквідували в Україні, а сам Гарієв і ще кілька російський військових отримали серйозні поранення. В огляді зазначають, що не знають, чи ці організації залучили на прохання і за відома вищого керівництва Росії. 

ДШРГ “Русич”, як пишуть в огляді, може бути пов’язана з ПВК Вагнера, група брала участь у бойових діях на Донбасі у 2014–15 роках, а також, можливо, у Сирії. На етапі повномасштабної війни бойовики з “Русича” почали брати участь у боях найпізніше з початку квітня. 

Аналітики включили в документ фото співзасновників “Русича”, де один, Алєксєй М. [вочевидь, Мільчаков] позує з прапором зі свастикою, а його колега Ян П. [вочевидь, Петровський]  показує нацистське вітання. Пишуть німецькі розвідники також про праворадикала Олександра М. родом з Донецька, який у квітні через телеграм шукав добровольців для війни проти України. Зазначається, що він перед тим сам воював на боці бойовиків і працював кореспондентом для російського Першого каналу.

ZMINA вже писала, що у складі російської армії на території України воює відкритий неонацист Євген Рассказов з позивним Топаз. 

І це не поодинокий випадок, який підтверджує наявність у лавах російської армії неонацистів. 

Так, 3 квітня на офіційному сайті голови “ДНР” Дениса Пушиліна опублікували відео вручення нагороди “бійцям народної міліції, які брали участь у наступі на Маріуполь”. На формі одного з військових, якому Пушилін вручив нагороду, видно нацистську символіку. На рукаві в нього дві нашивки – трохи видозмінена версія нацистської емблеми “Тотенкопф” та скандинавський символ Одіна “Валькнут”, який часто використовують сучасні неоязичники та частина неонацистів. Згодом цей фрагмент з відео вирізали. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter