Незаконний “суддя” Пронін відправив чотирьох кримських татар з окупованого Бахчисарая до СІЗО до 4 травня

Дата: 06 Березня 2024
A+ A- Підписатися

Незаконний “Київський районний суд” у тимчасово окупованому Сімферополі арештував затриманих 5 березня кримських татар. 

Про це інформує громадське об’єднання “Кримська солідарність”.

Затриманим напередодні кримським татарам Мемету Люманову, Азізу Азізову, Мустафі Абдураманову та журналістові Рустему Османову “суд” обрав запобіжний захід у вигляді арешту до 4 травня 2024 року.

Участь у незаконному переслідуванні кримських тататр узяв “суддя” Євген Пронін

У сукупності затримані десять кримських татар мають 24 неповнолітні дитини

Усі заарештовані – мешканці тимчасово окупованого Бахчисарая. Їх звинуватили в участі в роботі ісламської політичної партії “Хізб ут-Тахрір”, яка діє легально на всій території України, зокрема в Автономній Республіці Крим. Росія протиправно забороняє  цю партію в Криму. 

Усіх чотирьох активістів окупанти раніше притягували до адміністративної відповідальності за підтримку заарештованих співвітчизників у політично вмотивованих судах.

“Хлопці з рішенням суду не згодні і його оскаржуватимуть. Вони на ногах з четвертої ранку, їм не давали їсти. Їх відправлять до СІЗО-2 Сімферополя, де триматимуть під час слідства”, – розповів адвокат Едем Семедляєв.

Нагадаємо, ісламську політичну партію “Хізб ут-Тахрір” Верховний суд РФ визнав терористичною 14 лютого 2003 року на закритому судовому засіданні. Ця релігійна організація легально діє в Україні, зокрема в тимчасово окупованій Автономній Республіці Крим. Росія всупереч міжнародному гуманітарному праву використовує в Криму своє кримінальне законодавство.

Правозахисники вважають, що рішення Верховного суду РФ ухвалено необґрунтовано, з порушенням гласності та рівності сторін, оскільки в закритому процесі брала участь лише сторона обвинувачення, а саме ФСБ. Представники організації не мали змоги донести свою позицію до справи. Водночас на території більшості країн світу організація діє без обмежень на рівні національних законодавств. В Україні діяльність партії не заборонено, активісти організації займалися випуском газети, могли відкрито говорити в ЗМІ та проводити масові публічні заходи.

У лютому 2014 року Росія розгорнула протиправну військову операцію із захоплення Кримського півострова.

Рано-вранці 5 березня 2024 року в Криму відбулася хвиля масових обшуків у будинках кримських татар. У Бахчисараї слідчі дії провели в активістів “Кримської солідарності”, а в Джанкойському районі – в релігійних діячів. Загалом обшуки відбулися в будинках десяти кримських татар. 

Після обшуків ФСБ затримала не менш ніж п’ять осіб, серед яких колишній імам Ремзі Куртнезіров, обвинувативши їх у нібито участі в терористичній організації. Він має інвалідність другої групи.

Дії окупаційної влади в Криму засудили правозахисні організації

Представництво президента України в Автономній Республіці Крим також засудило незаконні обшуки та затримання активістів і вимагає негайного припинення переслідування релігійних діячів мусульманської спільноти. 
 
Крім того, відомство закликало міжнародну спільноту відреагувати та засудити систематичні переслідування мусульман у тимчасово окупованому Криму.

5 березня 2024 року прокурор Автономної Республіки Крим заявив, що Україна передала до Міжнародного кримінального суду подання з доказами скоєння Росією злочинів проти людяності через переслідування релігійних груп у тимчасово окупованому Криму.

У липні 2023 року керівний партнер Global Rights Compliance LLP Вейн Джордаш на полях Кримської платформи заявив, що Міжнародний кримінальний суд недопрацьовує в питанні розслідування міжнародних злочинів щодо цивільних у тимчасово окупованому Криму.

Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.

Раніше заступник голови МЗС України Андрій Мельник заявив, що Україна повинна негайно отримати в 10 разів більшу військову допомогу, ніж вона отримала від союзників дотепер, щоб завершити війну цього року.

4 березня 2024 року канцлер Німеччини Олаф Шольц знову відмовив Україні в переданні далекобійних ракет Taurus, необхідних для відновлення територіальної цілісності України відповідно до міжнародного права. Він пояснив такий крок тим, що ФРН має зберегти контроль над розгортанням цього озброєння, а це можливо лише за присутності на українській території німецьких солдатів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter