Незаконну “суддю”, причетну до переслідування політв’язня Чийгоза, заочно засудили до 12 років в’язниці

Дата: 15 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Так звану “суддю” незаконного формування, що називає себе “київським райсудом” у Сімферополі, Ольгу Гуріну заочно засудили до дванадцяти років позбавлення волі за співпрацю з окупантами та кримінальне переслідування одного з керівників меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза.

Про це інформує прокуратура Автономної Республіки Крим та м. Севастополя у Facebook та УП з посиланням на правоохоронні органи. 

Громадянку України суд визнав винною у вчиненні державної зради (ч. 1 ст. 111 КК України).

Прокурори довели, що після окупації півострова Росією у 2014 році, засуджена порушила присягу на вірність українському народові та почала співпрацювати з ворогом.

Також Гуріна причетна до незаконного кримінального переслідування учасників мітингу на підтримку територіальної цілісності України біля Верховної Ради Криму 26 лютого 2014 року.

Саме вона 2016 року ухвалила рішення про продовження строку тримання під вартою заступнику голови меджлісу кримськотатарського народу Ахтему Чийгозу. Згодом незаконна “суддя” засудила Чийгоза до восьми років позбавлення волі.

У прокуратурі підкреслили, що своїми діями та рішеннями засуджена сприяла становленню окупаційних судових органів на півострові та у цілому окупаційної влади Росії в Криму.

Нагадаємо, російські силовики затримали одного з лідерів кримськотатарського народу, заступника голови меджлісу Ахтема Чийгоза 29 січня 2015 року. Вони висунули обвинувачення йому в організації масових заворушень 26 лютого 2014 року у будівлі кримського парламенту.

Окупаційний “суд” Сімферополя обрав Чийгозу запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 19 лютого 2015 року. Після цього термін утримання кілька разів продовжували.

Головним обвинувачем у справі проти Чийгоза була призначена окупаційною владою “глава прокуратури Криму” Наталія Поклонська.

У вересні 2017 року незаконне формування, що називає себе “верховним судом республіки Крим” засудило Чийгоза до восьми років колонії загального режиму.

В жовтні того ж року Росія видала Чийгоза і ще одного представника кримськотатарського народу Ільмі Умерова Туреччині в обмін на двох російських агентів, затриманих там.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter