Незаконні клітки для тримання людей у метро мають бути демонтовані – монітори НПМ

Дата: 02 Вересня 2016
A+ A- Підписатися

Монітори Національного превентивного механізму вимагають негайно демонтувати незаконні клітки для тримання людей у відділах поліції Київського метрополітену, які залишилися з радянських часів.

Про це монітори НПМ повідомили сьогодні на прес-конференції в Українському кризовому медіа центрі.

За словами правозахисників, попри те, що в українському законодавстві наявність таких кліток у метро не передбачена, їх продовжують встановлювати навіть на нових станціях.

 

Учасники конференції розказали, що у квітні цього року монітори НПМ без попередження відвідали декілька станцій столичного метро – “Вокзальну”, “Майдан Незалежності” та “Палац Спорту”. У ході візиту вони виявили грубі порушення і рекомендували Національній поліції демонтувати ці місця тримання. Однак під час повторного візиту на ці та інші станції 29 серпня з’ясувалося, що клітки досі наявні та використовуються. Так, на станції метро “Лісова” монітори побачили у клітці чоловіка.

За словами монітора НПМ Максима Буткевича, умови в цих місцях тримання не відповідають ані національним, ані міжнародним стандартам поводження із затриманими. Аптечки, що є у відділках, належать не поліції, а Київському метрополітену, тому у деяких випадках відкрити їх можуть лише працівники станції.

“На жаль, клітки подекуди стають символом не лише свавілля, а й просто відсутності гігієни. Так в одному з відвіданих відділків у клітці було знайдено шприц. У клітці зазвичай є лише один предмет – груба лавка, не зафіксована відносно підлоги. Дуже мало місця для сидіння, не кажучи про лежання. Бруд. Такі умови тримання людей є неприйнятними. Аптечки ж характеризуються надзвичайно малим набором ліків. Розраховувати на долікарську допомогу у відділках поліції у метро я б киянам та гостям столиці не радив: ані хлоргексидину для дезинфекції, ані найбільш запитуваних серед пасажирів кардіопрепаратів у цих аптечках не знайдете” – говорить монітор.

Як пояснює монітор НПМ Сергій Перникоза, відповідно до українського законодавства, у відділах поліції можуть бути розташовані камери для затриманих та доставлених (КЗД), вимоги до яких чітко визначені в наказі Міністерства внутрішніх справ (№181). Клітки у поліцейських відділах метро зовсім не відповідають цим вимогам.

“Поліція стверджує, що це не клітка, а загорожа. Щоправда, правоохоронці так і не пояснили: на якій підставі людей поміщують у клітки, за яких умов людина може звідти вийти. Під час моніторингу ми перевірили технічну будівельну документацію, клітки в ній не були передбачені. Навіть якщо припустити, що це КЗД, то в них немає доступу до води, світла, свіжого повітря. Лавки не прикуті до підлоги, як цього вимагають нормативи, а в деяких відділах їх взагалі немає. Люди в цих клітках не можуть зв’язатися із адвокатом чи родичами. Навіть конструкція цих кліток не відповідає вимогам, які висувають до КЗД”, – наголошує він.

Монітори наголошують: поліцейські у метрополітені жодним чином не фіксують перебування людей у клітках. На всіх станціях, які відвідали монітори, у поліцейських не було журналів обліку затриманих та доставлених, журналів обліку відвідувачів та запрошених та іншої важливої документації. На більшості станцій ані у відділах поліції, ані на входах до них не було відеокамер. Це може призвести до зловживань та безпідставних затримань. Зокрема, про чоловіка, побаченого у клітці на “Лісовій”, поліцейські казали, що “він сам прийшов”.

За словами представника Департаменту НПМ Секретаріату Уповноваженого ВР України з прав людини Євгена Лєванцова, правоохоронці розцінюють клітки як особистий захист самих себе від агресивних правопорушників. Він стверджує, що попри рекомендації моніторів, поліція не вжила жодних заходів для демонтажу кліток.

“Під час попереднього моніторингу ми виявили клітки, які за всіма ознаками є місцями несвободи. Водночас керівники управління поліції у метрополітені не змогли пояснити, чим регламентовано утворення та використання цих місць тримання під вартою. Більше того – вони завірили, що не можуть дати прямий наказ демонтувати клітки, оскільки не є власниками цих приміщень. За їхніми словами, приміщення постів поліції разом із клітками перебувають у власності метрополітену. Треба зауважити, що пости поліції у метрополітені не є “традиційними” відділами поліції, і тому до них важко висувати ті ж вимоги. Там відсутня документація, яка зазвичай є в поліції. Принаймні допоки функціонування цих місць несвободи не буде чітко унормовано, їх не повинно бути”, – наголошує представник омбудсмена.

За словами моніторів, наявність незаконних кліток в купі з відсутністю будь-якого контролю за ними створює передумови для жорстокого поводження та катувань, адже ніхто не знає, хто і коли потрапляє у ці клітки, і що відбувається з людиною під час перебування там.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter